Senátorka Horská o Křečkovi: výsměch a políček do tváře

14. únor 2020

Českou politikou hýbe dění kolem volby nového ombudsmana. Poslanci dali před senátními kandidáty přednost návrhu prezidenta republiky. Z jejich volby je smutná místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Stanislava Křečka přesto nechce hned odsuzovat. Protestovala by až v případě, pokud by nebyla spokojená s jeho konkrétními kroky. „Koho navrhl pan prezident, tak to se nedělá. Horší je, že to akceptovala Poslanecká sněmovna,“ říká.

Ombudsman mohl být mladší

Křeček ve funkci vystřídá Annu Šabatovou, které dělal zástupce. „Myslím si, že to je opravdu výsměch při vší úctě k panu Křečkovi. Své schopnosti a vědomosti by určitě mohl používat dál, ale my jsme měli kandidáty v produktivním věku.“

Kandidát senátorů a zároveň vládní zmocněnec u Evropského soudu pro lidská práva Vít Alexander Schorm prohrál ve druhém kole poslanecké volby. „V Senátu jsme vycházeli z debaty a určitého nadhledu. Jestli to má být hrátka, kdy se ukazuje, že Senát není třeba, tak to bylo hodně přestřelené. Jde o políček do tváře nejpotřebnějších lidí a občanské společnosti,“ myslí si Horská.

Sám Křeček kritické hlasy podle svého vyjádření pro Český rozhlas bere v úvahu: „Jsou zapříčiněny tím, že debatě před zvolením předcházely mediální zkratky. A to jsou tak složité problémy, že je těžké je v těch několika minutách vyřešit. Působil jsem dlouho jako předseda Hnutí nájemníků, zastupoval jsem jako advokát řadu lidí – Romů, chránil jsem řadu obyčejných lidí. Opakem jsou prostě zkratky, které rozhodně nejsou pravdivé.“

Kdo za Kuberu?

Senát taky řeší, kdo stane v jeho čele místo zesnulého Jaroslava Kubery z ODS. Může to být Kuberův stranický kolega Miloš Vystrčil, anebo dosavadní první místopředseda Jiří Růžička, kterého navrhují Starostové a nezávislí. „Nominace trochu ovlivňuje blízkost senátních voleb. Ty na konci roku zase zamíchají vedením. V tomto kontextu budu nového předsedu volit. Současné období by se mělo dokonat tak, jak bylo navoleno,“ soudí Miluše Horská.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související