Šerif s fixou a nůžkami. V Chrudimi řeší přestupky řidičů falešný strážník

27. duben 2023 10:05

Lísteček za stěračem znamená pro řidiče cestu na městskou policii a zpravidla také pokutu. V Chrudimi se ale objevily falešné výzvy, se kterými nemají strážníci nic společného. Ručně vyrobený formulář by nemělo být příliš složité odhalit, přesto městská policie raději zveřejnila návod, jak v takové situaci postupovat.

Opravdová výzva od městské policie se od té falešné liší na první pohled velikostí, úpravou i určitou „řemeslnou kvalitou zpracování“. Velitel strážníků Lukáš Dvořák má na stole hned dvě verze falešných lístků. Pokud řidič váhá, zda našel za stěračem skutečnou výzvu k vyřešení přestupku, najde návod na webu městské policie, kam strážníci umístili i upozornění před falešnými výzvami.

Napoví okraje i písmo

„V případě, že řidiči naleznou výzvu, která je vytištěná na papíře A4, vystřižená s nezarovnanými okraji, vyplněná fixem, tak by měli zpozornět a podívat se na naše stránky, jestli nejde o falešnou výzvu,“ radí Dvořák.

Rozmazané písmo, hrbolaté okraje a menší formát, to jsou hlavní znaky falešných lístků. Na falešném lístku je také rovnou napsaná výše pokuty, kterou má řidič zaplatit. Takový údaj ale na oficiální výzvě být nesmí.

Kdo a proč se takto rozhodl údajné dopravní přestupky v Chrudimi řešit, strážníci neví. Falešných lístků se zatím objevilo jen pár. Ke strážníkům doputovaly dvě takové výzvy. „Netušíme. Měli jsme nedávno rozhovor s jedním pánem, který se dožadoval, jestli bysme mu nedali naší služební čepici a že by nám pomáhal v ulicích. Tak je možné, že to jde tímto směrem.“

Spustit audio

Související