Šípky patří do kvasu, hloh, konopí a sluncovka do zklidňujícího čaje

20. říjen 2021

Je čas sběru šípků. Chcete si z těchto vitamíny nabitých plodů připravit něco netradičního? Zkuste šípkový kvas, který se připravuje za studena, aby se vitamíny nezničily.

„Do velké sklenice nebo konvice vložíme pokrájené šípky, popřípadě doplníme trnkami, aronií nebo rakytníkem, ale nemusí být. Přidáme na malé kousky pokrájená jablka, kousek skořice, hřebíček, kardamom, zázvor. Pokud nemáte tolik koření, postačí jen jablka a kousek skořice či hřebíček,“ nabízí recept na šípkový kvas bylinkářka Radka Svatošová.

Kvas je hotový, když začne perlit

Ovoce by mělo nádobu zaplnit z jedné třetiny až poloviny. Zalijeme ho studánkovou nebo převařenou vlažnou vodou. Na každý litr vody přidáme lžíci cukru nebo medu. Pro urychlení kvašení můžeme přidat malý kousek droždí, stačí si uloupnout malý kousíček z kostky.

Sirup ze šípků

Promícháme tekutinu dřevěnou vařečkou a dáme na teplé místo. Zlehka přikryjeme talířkem nebo víčkem a necháme fermentovat tři až sedm dní. Každý den několikrát poromícháme. Šípky po několika dnech vyplavou na povrch a nápoj začne perlit. Po dokončení doby fermentace kvas přecedíme přes jemný cedník nebo plátno a dáme do lednice. Můžeme pít hned, ale uleželý a vychlazený je ještě lepší.

Nebojte se konopí

Kromě šípku sbíráme i hloh. Jsou to malé červené malvice, které působí blahodárně na srdce. „Čaj z hlohu působí zklidňujícím účinkem na srdeční neurózy. Malvičky si můžete nasušit a budete mít přísadu do zklidňujících čajů,“ radí bylinkářka Radka Svatošová.

Čtěte také

Jako příměs do zklidňujícího čaje doporučuje nasušit i konopí. Sušené je do zklidňujícího čaje ideální: „Konopí je jedna z nejužitečnějších rostlin. Čaj z konopí a dalších bylin mi poprvé nabídl můj přítel bylinkář, byla jsem tehdy hodně pod tlakem a čaj mě uvolnil a udělal mi dobře. Nebojte se ho. Obávaný halucinogen se ve formě čaje neuvolní. Konopí dokonce roste v přírodě, je to konopí rumištní,“ informuje bylinkářka.

Více sluncovky a jirnice

Na zklidnění jsou podle Radky Svatošové lepší čaje než tinktury. Teplý čaj a jeho vůně naladí na spaní podobně jako bylinková koupel. Můžete vyzkoušet sušený chmel, ten je výborný hlavně pro ženy.

Sluncovku neboli kalifornský máček můžeme také vysévat na sníh

Sluncovka kalifornská je vhodná i pro děti, dá se snadno pěstovat na zahradě, má krásné žlutooranžové květy. Pořiďte si semínka, samo vysévá se podobně jako měsíček a dá se použít úplně celá.

Jirnice modrá se také pěstuje na zahradě pro okrasu, je dekorativní a zároveň je to skvělá zklidňující bylina na spaní. Používá se hlavně kořen. Teď je doba sběru kořenů.

Spustit audio

Související