Šiškové bitvy se odkládají. Kočičí hrádek u Slatiňan je kvůli opravě zavřený

31. květen 2021 09:35

Na Kočičí hrádek u Slatiňan se nesmí. Oblíbený cíl výletů je uzavřený a řemeslníci pracují na jeho opravě. Turistická atrakce dostala zabrat od počasí i od lidí. Během lockdownu ji totiž návštěvníci vzali doslova útokem.

Na Kočičí hrádek obehnaný červenou páskou je teď smutný pohled. Většinu stavby zakrývá lešení. „Tím, jak je tam velká frekvence lidí a lidé v letošním, lépe řečeno loňském roce nikam nemohli, tak ta návštěvnost byla extrémně veliká a Kočičí hrádek tím utrpěl,“ vysvětlil nezávislý starosta Slatiňan Ivan Jeník, že oprava už byla nevyhnutelná.

Čtěte také

Hrádek láká turisty už několik generací a mimořádně oblíbený je samozřejmě mezi dětmi. Pro ně ho také majitelé slatiňanského panství nechali postavit. Jak starý vlastně ale zmenšený hrad je, to se podle kastelána zámku ve Slatiňanech Jaroslava Bušty říct nedá.

„Kočičí hrádek byl vybudován někdy na konci 19. století. Jeden z dopisů princezny Charlotty tatínkovi nám říká, že byla s mamademoiselle, svou francouzskou vychovatelkou, na Katzenburg bei Chrudim. To bylo už v roce 1896. Ale kdy byl přesně postaven, to ještě přesně nevíme,“ dodává kastelán.

Zaspárovat a natřít do původních barev

Kočičí hrádek u Slatiňan je nutné opravit. Oblíbená atrakce dostane svěží barvy

Naprosto přesně se dá ale říct, kdy byl Kočičí hrádek kvůli opravě zavřený naposledy. „Poslední se dělala v roce 2012 po útoku vandalů, kdy se musela i zpevnit věžička, kterou chtěl někdo strhnout a shodit. Takže v letošním roce se pouze dělaly věci takového charakteru, jako je zaspárování trhlin, aby do nich nezatékala voda po zimě a oprava malby,“ popisuje starosta Ivan Jeník.

A řemeslníci si dají pozor na to, aby zachovali typický vzhled hrádku. Všechno musí být zachováno tak, jak to bylo původně: věžičky budou mít červenou barvu, cimbuří bude nazlatěno a ostatní bude bílé.“

Oprava bude záviset na počasí, hotová by měla být asi za dva týdny.

Spustit audio

Související