Skleněné plochy, břízy i hřiště na střeše. Nová Perla už se rýsuje

24. únor 2016

Budoucí podoba bývalé textilní továrny Perla v Ústí nad Orlicí se začíná rýsovat. Město už má hotový projekt obnovy areálu, pomoc slíbil i Pardubický kraj.

Radnice počítá jednak s komerčním využitím (obchody a služby), případně s bydlením, ale plánuje také do areálu přesunout také domov dětí a mládeže Duha, městskou galerii, postavit vzdělávací centrum a zároveň vyřešit dopravní napojení a parkování.

Na posledním setkání s hejtmanem Martinem Netolickým ale starosta Petr Hájek jednal hlavně o možnosti vybudovat ateliéry a dílny Střední uměleckoprůmyslové školy.

Ta dnes sídlí ve Špindlerově ulici, ale objekt je ve špatné kondici a kraj už spočítal, že na opravy je v tuto chvíli potřeba minimálně 30 milionů korun. O studium pěti uměleckých oborů na škole je přitom velký zájem. Proto kraj navrhnul výstavbu ateliéru a dílen právě v jedné z opuštěných hal, podle hejtmana jsou tyto prostory pro umělce mnohem vhodnější.

Čtěte také

Zatím existuje projekt, podle kterého by to stálo přes 100 milionů korun, to je ale pro krajský rozpočet příliš. Řešením může být buď evropská dotace, nebo zlevnění projektu na zhruba 60 milionů, to už by krajská kasa byť po etapách, zvládla.

Proč se Pardubický kraj o záležitost města tolik stará?

Opuštěné prostory bývalé Perly jsou prakticky v centru města a sám hejtman Martin Netolický se nechal slyšet, že by tam rozhodně nerad viděl druhou Vitku.

Textilka Vitka v Brněnci, známá také jako Schindlerova továrna, šla v roce 2009 do konkurzu a o tři roky později začala její demolice. Jenže nikdo neřešil staré chemikálie. Jejich částečnou likvidaci nakonec zařídil Pardubický kraj, který s pomocí státní dotace nechal zlikvidovat celkem 30 tun nebezpečných odpadů.

Místo ale zdaleka není vyčištěné úplně. Nedávno koupila celý areál v dražbě nová firma, která má údajně se sanací podobných areálů zkušenosti. Nicméně kraj už nechce podobnou situaci s další opuštěnou fabrikou řešit.

Perla je na programu dnes

Dnes od 16 hodin na orlickoústecké Malé scéně je připravené veřejné projednávání plánu Revitalizace Perly. Přijít může každý.

Plánovaná podoba Domu dětí a mládeže Ústí nad Orlicí
autor: ba
Spustit audio