Skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě vám na jednom místě umožní cestu okolo světa

12. červenec 2022

Tropický skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě je moderní stavbou s neobvyklým esovitým půdorysem. Stojí na prosluněném jižním svahu botanické zahrady v Praze-Troji. Zadní stěnu skleníku tvoří členitý povrch skály, do které je zapuštěn. Pro veřejnost se skleník otevřel v roce 2004.

Dlouhý je 130, široký 17 a vysoký 11 metrů. Interiér skleníku o rozloze 1 750 metrů čtverečních je rozdělen do tří částí. S rozdílnými teplotami a vlhkostí vzduchu. Seznámíte se v nich s rostlinstvem tropického a částečně i subtropického klimatického pásma. Nejprve vás uvítá suchý australský buš a ukázka vzácné flóry z ostrova Madagaskar. Pak poznáte vegetaci jižního Mexika a několika oblastí Afriky.

Prostřední část skleníku představuje nížinný deštný les vlhkých tropů. Se sukulentní částí je propojen podzemní štolou raženou ve skále, na jejímž konci nahlédnete do dvou velkých sladkovodních akvárií obydlených tropickými rybami a jinými živočichy.

Největší část tropického lesa je tvořena rostlinným společenstvem Jižní Ameriky a vybraných středoamerických lokalit. Další části jsou vyhrazeny flóře Austrálie a Oceánie, Afriky a Madagaskaru, Vietnamu, Sundských ostrovů a Filipín.

Ve skleníku můžete obdivovat různobarevné rostliny roztodivných tvarů

Ve skleníku Fata Morgana se můžete zastavit i na vyhlídkové terase a za zvuku blízkého vodopádu vstřebávat atmosféru pralesa. Poslední, chlazená část skleníku přibližuje drsné prostředí vysokých hor.

Výlet tropickou přírodou je snem, který si ve skleníku Fata Morgana můžete splnit po celý rok. Všechny přístupy a cesty ve skleníku jsou bezbariérové. K dispozici je zde i šatna, občerstvení a průvodci. O akcích ve skleníku a celé botanické zahradě, otevírací době a vstupném se víc dočtete na www.botanicka.cz.

Spustit audio

O soutěži

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.