Škrábe vás v krku, jídlo drhne a trvá to už dlouho? Neváhejte s návštěvou ORL

17. březen 2022

Zhoubné nádory hltanu nejsou v českém zdravotnictví bohužel výjimkou. A podle primáře ORL Nemocnice Pardubice Karla Pokorného stále přibývají.

Pokud vás často škrábe v krku, bolí vás při polykání, antibiotika nezabírají, sousta jídla vám drhnou v krku nebo dokonce plivete krev, může jít o zhoubný nádor hltanu. Pokud ale přijdete na vyšetření na ORL včas, může být léčba efektivní.

„S boulemi na krku se pak už obtížně něco dělá. Proto vyhledejte odborné vyšetření raději dřív. Je to rozumnější, než potom tzv. splakat nad vejdělkem,“ varuje primář Pokorný.

Důvody? Kouření, alkohol, HPV

První příčinou rakoviny je nezdravý způsob života spojený s kouřením a pitím alkoholu. To byl původně častější důvod nálezu rakoviny hltanu. Jedná se o pacienty o sebe příliš nepečující, ve věku kolem šedesáti let.

MUDr. Karel Pokorný, primář ORL Pardubické nemocnice

„Od 80. let se ale zjistil jiný typ nádoru. V této druhé skupině jsou pacienti mladší, kolem čtyřiceti padesáti let, lidé dobře situovaní, kteří se starají o své zdraví. Za jejich zhoubný nádor může HPV -  human papillomavirus.

Jedná se o stejný virus, který způsobuje zhoubné i nezhoubné nádory v gynekologické oblasti. Byla prokázaná jasná souvislost u gynekologických nádorů u žen, teprve později u dospělých lidí s nádory v oblasti hltanu. V gynekologii má význam preventivní očkování, a to konkrétně u dívek, které ještě nezahájily svůj pohlavní život. Tedy v době, kdy se ještě infekce nemohla dostat do těla. Očkování v dospělém věku nemá smysl.

Spustit audio

Související