Máte angínu? První volbou je jednoznačně penicilin, tvrdí primář ORL

20. leden 2022

Zánět, který postihuje oblast hltanu, kde je nahromaděná lymfatická tkáň, se nazývá tonzilitida. Pokud je zánět akutní, jedná se o angínu, což už je známější pojmenování. Angína je většinou bakteriálního, ale může být i virového původu.

„Bakteriální infekce většinou nasedá na sliznici poškozenou viry až ve druhé době, pak se jedná o postižení kombinované,“ vysvětluje primář ORL kliniky Nemocnice Pardubice Karel Pokorný.

Kdy nasadit antibiotika?

Jak zjistit, jestli podat antibiotika nebo postačí pastilky na bolest v krku? Podle primáře Pokorného záleží na tom, kde změny v krku vidíme a jaký je klinický stav pacienta. Pokud zánět postihuje nahromaděnou lymfatickou tkáň, můžou za to převážně bakterie.

Čtěte také

„Pacient má bolesti v krku, zvýšenou teplotu a bývají zduřelé krční uzliny. Tady jsou antibiotika na místě. V případě angíny doporučuji jednoznačně podávat penicilin. To je lék první volby a nezaměňoval bych ho s žádným modernějším antibiotikem,“ říká lékař.

Když radí doktor Google

Pokud jsou mandle celkem klidné, ale zarudlá je zadní stěna krku, tedy místo za kořenem jazyka, jedná se nejspíš o farynghitidu. V tomto případě převažuje virová infekce a na prvním místě by měla být symptomatická léčba, tzn. využít bylinkové čaje a kloktadla z heřmánku nebo šalvěje, v lékárně jsou pak k dispozici různé pastilky a další ulevující prostředky.

„V případě farynghitidy velmi doporučuji přírodní léčbu. Nejsem rád, když se lidé s bolestí v krku radí s doktorem Googlem a sami si ordinují různé léky. Někteří si stále myslí, že bolest v krku se bez antibiotik nevyřeší a stěžují si na lékaře, kteří jim antibiotika nepředepíšou,“ upozorňuje primář Pokorný.  

Z dlouhodobého škrábání a pocitu knedlíku v krku se může vyklubat rakovina. Proč se na to přijde většinou pozdě? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související