Skutečsko už dávno není krajem kamene a bídy

20. říjen 2019

Tvrdá práce kameníků a jejich nuzné životní podmínky působily v kraji časté sociální nepokoje. Revolty, vzpoury a stávky kameníků jsou zachyceny v kronikách okolních obcí. A to jak za Rakousko-uherské monarcie, tak za první republiky, protektorátu i v době socialistického hospodářství.

V okolí Skutče ale nebyly jen žulové lomy. V 19.století se zde prospektoři pokoušeli hledat také černé uhlí a jantar. Dodnes jsou v kopcích mezi Leštinkou a Vrbatovým Kostelcem pozůstatky zkušebních štol. Kameníci ze žulových lomů se těšili na snadnější výdělek. A tak prospektorům podstrkávali uhlí, aby v průzkumu pokračovali co nejdéle. 

Důlní průzkum byl ukončen po tragické události v roce 1860, během které se udusili dva horníci. Jsou pochováni na nedalekém hřbitově a na pomníku mají napsané: "Zahynuli zalknutím zlejm vzduchem". 

Mapa hospodářského dvora Tein, ležel mezi Vrbatovým Kostelcem a Leštinkou

Tein nebyla vesnice, jen hospodářský dvůr

Kousek od Leštinky se nachází místo, kde se říká V Týně, a traduje se pověst, že tam kdysi stála vesnice. Osídlení tam skutečně bylo, ale byl to hospodářský dvůr se stálemi a stodolami, který patřil panství v Nasavrkách. Zanikl na konci 19. století, kdy se už hospodaření na něm nevyplatilo.

Dnes z celého dvora  zůstala jediná budova, která je přestavěná na rodinný dům. Ale Tein není jediné zaniklé sídlo. Na nedalekém vrchu se nacházel hrad Cejřov, ještě v letech monarchie se památková komise pokoušela jeho rozvaliny ochránit, bohužel marně. Musel ustoupit stavbě železnice a rozšiřování lomu. 

Rebelující kameníci

Největší bouře kameníků na Skutečsku byly počátkem roku 1932. V lomu Mikšov došlo  k okupační stávce. Jen díky rozumnému přístupu četníků nedošlo tenkrát ke střelbě. K uklidnění situace byl ze Sudet povolán vrchní četnický strážmistr Karel Kněz, který měl s tišením nepokojů bohaté zkušenosti. O pár let později se s kameníky spojí v domácím odboji proti německým okupantům.

Andrusivův lom je součástí naučné Žulové stezky

Poslední velká stávka byla v roce 1952, kdy se kameníci bouřili v důsledku měnové reformy. Úřady ale věděly, jak situaci uklidnit. Poslali na Skutečsko vyšší příděl potravin a bouře utichla.

Spustit audio

Související

  • Ztracená osada Ležáky

    Nedaleko Ležáků blízko osady Louka leží při cestě pomník připomínající četníka Karla Kněze. 

  • Bílá paní na Rychmburku

    Při rekonstrukci jednoho portálu na hradě se našly lidské kosti. Možná je něco pravdivého na legendě, která se pod Rychmburkem vypráví. Jeden z majitelů panství Jar...