Slatiňanský Theseus přijde o pruhy. A vypustí z něj vodu

2. červenec 2024 13:30

Patří k zámku celá desetiletí. Žádná fotka se bez něj neobejde. Teď ale sochu koně ve Slatiňanech částečně zakrývá lešení. Theseus není v nejlepší kondici a potřebuje péči restaurátorů.

Rezavá plocha na břiše, oranžová pěna u tlamy. Socha je stará skoro devadesát let a počasí si vybralo svoji daň. Problémů je několik. Rezavějí místa, kde jsou jednotlivé části koně uvnitř stažené šrouby. „Úplně to netěsní, stačí jen mikrotrhlinka a rez se dostává ven,“ vysvětluje restaurátorka Hana Nováková.

Se rzí úzce souvisí voda. A té je v Theseovi víc než dost. „Při průzkumu jsme navrtali maličkou dírku do tlamy, abychom se sondou dostali do hlavy a zkontrolovali stav šroubů. Aby se třeba nemohlo stát, že by se celá hlava zřítila. Jenže po navrtání jsme museli čekat půl hodiny, než vyteče voda,“ popsala svoji zkušenost Hana Nováková.

Socha starokladrubského koně v zámeckém parku ve Slatiňanech

Jen v hlavě Thesea se postupně vysráželo dvacet litrů vody. Stejné množství očekávají restaurátoři i v ocase. A to by mohlo časem znamenat riziko pro stabilitu díla.

Zebra to není

Nejvíc viditelná ale bude změna barvy. Theseus ztratil původní patinu a naopak získal nežádoucí pruhy. Zatím není jasné, jestli kůň komplet nezhnědne. „Musíme zcelit tu patinu. Sama si řekne, v jaké míře půjde odstranit ty proužky. Kůň může zůstat tmavozelený, nebo bude více hnědý. Krajní možnost je repatinace, když by původní vzhled nešel zachránit.

Kůň pro Žižku byl Rakušan

Theseus je vlastně 820 kilogramů vážící model. Sochař Bohumil Kafka ho vytvořil v roce 1935, když se ucházel o podstatně větší zakázku - jezdeckou sochu Jana Žižky na Vítkově. Ale i pro první studii potřeboval živou předlohu.

„Albín Theseus se narodil v roce 1920 v Korutanech. A do Československa byl importovaný o tři roky později. Byl to tmavý ryzák s bílou hřívou a ohonem,“ popsal začátek příběhu sochy slatiňanský kastelán Jaroslav Bušta.

Albína coby model tehdy doporučil hipolog František Bílek, který se zasloužil o záchranu starokladrubských vraníků a ve Slatiňanech zakládal hipologické muzeum. A právě on sochu pro zámek později získal. Původně ale stávala jinde, teprve před několika lety změnil kůň směr.

Zámek ve Slatiňanech má za sebou zásadní proměnu

„Umístili ji do hlavní průhledové osy parku, tedy dost nešťastně. Navíc většina lidí přicházela ze strany, kdy mu koukali na zadek,“ popsal důvody přestěhování koně kastelán Jaroslav Bušta.

Teď Theseus kouká na západ, stejně jako kůň Jana Žižky na Vítkově. „S nadsázkou říkám, že v tom roce 1951 koně otočili hubou k Moskvě. Teď kouká na druhou stranu. Zadkem k Moskvě,“ usmívá se kastelán Bušta.

Jak dlouho obnova sochy potrvá, zatím není možné určit. Zásah by měl stát skoro 200 tisíc korun.

Spustit audio

Související