Slušné sbírce autíček předchází slušná sbírka vědomostí o nich, vypráví chrudimský sběratel

6. leden 2023

Když o někom řeknete, že sbírá autíčka, tak si nejspíš představíte sbírku tzv. angličáků. Ale existuje mnoho dalších typů, o které sběratelé svádějí boje. Například Josef Beneš z Chrudimi sbírá autíčka v měřítku 1:20 nebo 1:43. Ve své sbírce má stovky veteránů od českých firem, ale i zbrusu nové kusy.

„Dnes je díky 3D technice ve výrobě autíček ohromný posun. Ale já mám raději ty staré kousky. Třeba mám auto se skříňovou nástavbou typ ČSAD české firmy KDN. Ten je nejvzácnější, má ještě původní plechová kola. Pak už se dělaly z umělé hmoty. A tohle auto je nepoškozené, neodřené, má správnou barvu, nic mu nechybí. Takové už se dnes nedá sehnat,“ ukazuje pyšně svůj model Josef Beneš.

Cílem je získat ucelenou sérii

Jsou sběratelé, kteří sbírají věci do počtu, jiní potřebují mít ucelenou řadu. Josef Beneš doporučuje začít nejprve s levnějšími typy aut. Zkuste si vytvořit první sérii. A hlavně se zajímejte o všechno kolem výroby, historie, technologie, atd. Správný sběratel se pozná hlavně podle toho, co ví.

„Já sbírám určité typy autíček a ty musím mít všechny. Třeba vozidla veřejné bezpečnosti, škodovky a další. Sháním vždy i to poslední auto ze série. A jakmile ho mám, tak jsem spokojený,“ usmívá se sběratel.

Díky tomuto koníčku získal Josef Beneš kamarády po celé republice i v cizině a obohatil si tak svůj život. Nové kousky do sbírky hledá hlavně na internetu, kde má své oblíbené stránky. Jak se ale přiznal, tisíc kousků stačí. Manželka mu povolila ještě poslední vitrínu.

Kde najdete zámek plný autíček? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související