Smog trápí Moravskou Třebovou. Limity prach překročil letos už 18krát

21. únor 2017

Lidem v Moravské Třebové se špatně dýchá. Trápí je smog a zvýšené množství polétavého prachu v ovzduší. Poslední dobou už se hodnoty škodlivin přibližují k těm, které zaznamenávají meteorologické stanice v Moravskoslezském kraji.

Rozptylové podmínky se od víkendu už zlepšily, takže i ovzduší v Moravské Třebové je lepší, než minulý týden. Přesto se ale nepříjemná situace, kdy se bude lidem špatně dýchat, může opakovat. Vysoké koncentrace polétavého prachu se objeví hned, jak se změní tlak a zhorší rozptylové podmínky.

Důvod není jasný

Přesnou příčinu zatím nikdo neví. Na území Třebové není žádná větší firma, která by znečišťovala ovzduší, silnice I/35 vede po obchvatu města. V posledním období po ní ale jezdí čím dál víc kamionů a v případě zhoršených rozptylových podmínek se můžou výfukové plyny držet nad městem. Další z příčin znečištění může být i lokální topení v domácnostech.

Město zatím situaci nijak neřeší

Opozice sice chce, aby město nechalo udělat průzkum a zjistilo, jestli lidé topí v kamnech tím, čím mají. A aby úředníci vždy, když se stav ovzduší zhorší, upozornili obyvatele, aby nevětrali, nejezdili po městě auty, děti ze školek nechodily ven na procházky a podobně.

Podle vedení radnice to ale není problém města, krizový plán nemají a zatím s ním ani nepočítají. Hladinu znečištění ovzduší monitoruje hydrometeorologická stanice v Moravské Třebové pro ministerstvo životního prostředí a radnice údaje ani nedostává.

autor: PAV
Spustit audio