Sokol v Pardubicích cvičí 160 let. Ženy měly nejdřív zákaz

27. listopad 2023

Je to sport, kultura, společenská událost i životní styl. Sokolové na východě Čech teď navíc mají co slavit.

„Připomínáme si 160 let od založení Sokola v Pardubicích. Naše jednota je největší jednotou Sokolské župy Východočeské – Pippichovy. První cvičení se odehrávala v budově Měšťanské besedy v tanečním sále, později se cvičilo na chodbách reálného gymnázia a až v roce 1923 začala fungovat stávající budova sokolovny. Jsme rádi, že se nám povedla rekonstrukce a že sokolovna může v této podobě sloužit dalších 100 let,“ zmiňuje další výročí jednatelka Tělocvičné jednoty Sokol Pardubice I Pavla Avramová.

Nepřátelé totality

V dřevních dobách mohli cvičit jenom muži. „Cvičení žen bylo dlouhou dobu považované za nepatřičné. Kromě pohybu se Sokol vždy snažil reflektovat aktuální dění a stávající společenskou situaci. Chtěl mít nějaký přesah. I proto v době komunismu neexistoval. Sokolovna byla oficiálně nazvaná Dynamo Pardubice. Původní název musel zaniknout. Momentálně si Sokol drží členskou základnu. Letos dokonce pozorujeme mírný nárůst. Pokrýváme celou věkovou škálu a různé sporty. Je možné se k nám dál hlásit.“

Jednatelka Tělocvičné jednoty Sokol Pardubice I Pavla Avramová

Na sobotu 2. prosince je ve zmíněné jubilující sokolovně připravený bohatý program. Jednotlivé složky a oddíly se představí od 9:30 během Tělocvičné akademie. Následuje Sportovní odpoledne se Sokolem, kde si zájemci můžou sporty vyzkoušet na vlastní kůži. Nebude chybět ani postřehový závod pro děti anebo komentovaná prohlídka včetně míst, kam se běžně nepodíváte.

Vrcholem dne a v podstatě celého roku budou od 20 hodin 117. Sokolské šibřinky. „Bude třeba nástup sokolské stráže, zazní sokolská hymna, připravíme bohatou tombolu, soutěž masek, k vidění bude i předtančení v podání děvčat ze Dvora Králové. Šibřinky jsou starší než sokolovna. Dřív se konaly v pronajatých prostorách,“ říká Avramová.

Příští rok přinese po 6 letech další Všesokolský slet v pražském Edenu. Teď jsou v plném proudu nácviky a generálka bude i v Pardubicích na Dukle 16. června.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související