Špehovat dronem sousedy je neslušné. I zakázané

8. září 2016

Poslední dobou jich začalo přibývat. Obliba dronů roste. Tím pádem se množí debaty a úvahy nad jejich využitím. Může to být praktický pomocník, se kterým bychom ale měli nakládat rozumně.

První stroje se u nás objevily před pár lety. „Měl jsem možnost se podílet na začátku tohoto létání u nás. Pomáhal jsem utvářet legislativní rámec a setkával jsem se s prvními provozovateli. Pak jsem se stal výrobcem a získal úplně jinou zkušenost. Zjišťujete, jak to chodí v praxi, jaké jsou požadavky trhu, požadavky na konstrukce a podobně,“ říká expert na drony David Balhar.

Doplňuje ho Petr Sejkora: „Máme radost z toho, že se o dronech mluví a uvažuje se o jejich průmyslovém, profesionálním využití. Nese to s sebou rizika, která je potřeba zohledňovat. Uvidíme, kam se situace dál posune z pohledu legislativy. Technický vývoj je zase jinou otázkou.“

Kdo si může bezpilotní letadlo pořídit?

„Pravidla jsou nastavená. Upravují provozní podmínky, požadavky na piloty a nějaké základní konstrukční požadavky. Správu povolení má na starosti Úřad pro civilní letectví,“ upozorňuje Balhar.

„Člověk si může koupit malý dron, méně než sedm kilogramů. Nechce si tím vydělávat, má to jako koníčka, pak platí obecné pravidlo ve stylu „dodrž bezpečnou vzdálenost od osob, staveb, majetku, a potom si létej“. Létat někomu nad domem a snímat je lehká úchylka. Snímání soukromých aktivit je navíc zakázané zákonem,“ dodává Sejkora.

Různé možnosti ovládání

Zařízení můžeme podle Davida Balhara ovládat napřímo ručně, ale dá se taky naprogramovat. „Jde třeba o nastavení letové trasy, požadovaného chování. Let je pak plně automatizovaný včetně vzletu a přistání. Ale letadlo by mělo být vždy pod přímou kontrolou pilota, aby mohl kdykoliv zasáhnout, kdyby hrozilo nějaké riziko.“

A jak se dá dron využít? „Třeba dokáže zpřehlednit situaci integrovanému záchrannému systému, posílat živé obrázky na zem, přenášet je do krizových štábů. Termokamera zavěšená pod dronem umí různá kouzla. Ovzduší se dodnes měřilo stacionárně, dron tomu dává další rozměr. Pracujeme na ochraně strategických areálů, aby dron dokázal nepřetržitě střežit klíčový prostor,“ nastiňuje další plány Petr Sejkora.

Operátor průmyslových dronů Petr Sejkora a zástupce českého výrobce dronů David Balhar
autor: MAL
Spustit audio