Špenátové halušky s hovězím masem na hrášku a žampiónech. Slovenský poklad v netradiční úpravě

Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem. Připravit si je však můžeme také z jiných surovin než jen z brambor.

Máte rádi jednoduché a ověřené recepty tradiční kuchyně? Vyzkoušejte dnes netradiční recept na špenátové halušky s hovězím masem na hrášku a žampiónech. Určitě nebudete litovat.

Suroviny:
600 g hovězího masa - roštěnec nebo kýta, 2 cibule, olej, sůl, koření, červená paprika, 1,5 dl červeného vína, 200 g žampiónů, 150 g mraženého hrášku, 200 g špenátu (čerstvý nebo mražený), 300 g hladké mouky, 1 vejce, 50 g másla, sůl, voda

Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky.
Na oleji a drobně pokrájené cibuli maso zprudka orestujeme, osolíme, okořeníme, přidáme červenou papriku a podlijeme polovinou vína.
Přikryjeme a dusíme. Podle potřeby podléváme vínem.
Když je maso měkké přidáme žampióny, hrášek a ještě chvíli dusíme.
Halušky: špenát osolíme, přidáme vajíčko, mouku a vodu, tak aby vzniklo těsto, které nesmí být příliš tuhé.
Pořádně rozmícháme a házíme přes sítko do vařící vody.
Po vyplavání halušky přecedíme a polijeme rozpuštěným máslem.

Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je ale rádi připravíme s brynzou nebo se zelím a slaninou. S námi si dnes můžete připravit netradiční špenátovou variantu halušek.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.