Stačilo 222 metrů. Drátěný anděl bude pomáhat

30. říjen 2021

Drátěný anděl se zrodil pod rukama kastelánky Nového zámku u Lanškrouna Krasavy Šerkopové. Ta je držitelkou dvou českých rekordů v technice drátování. Největší z andělů je překonává.

Krasava Šerkopová je dobrovolnou kastelánkou Nového zámku šestnáct let. Ve věži, přesněji řečeno v části nároží původního zámku, vybudovala muzeum knoflíků a také stálou výstavu drátovaných děl.  Nejsou tu náhodou. Krasava Šerkopová totiž chtěla prázdné prostory zámku zaplnit a hledala řemeslné výrobky, které by odolaly permanentnímu vlhku v zámečku, kterým sama provází.     

Anděl s modrým nádechem

Nejčerstvější dominantou expozice a také posledním dílem Krasavy Šerkopové je Anděl Ochránce. Určitě by aspiroval na zápis do České knihy rekordů. „Anděla jsem vyrobila drátenickými technikami z 222 metrů drátu. Je vysoký 71 cm, široký 30 cm a je na něm pevně utažených nejméně 11 000 smyček,“ přibližuje Krasava Šerkopová.

Výroba anděla zabrala autorce na 80 hodin čistého času. Využila ocelový drátek. „Drátek se ale při používání, proplétání a utahování smyček ohlazuje. Proto jsem anděl ještě následně nechala pokovit. Pomohla mi s tím místní galvanovna. Anděl dostal takový modrý nádech,“ dodává autorka.

Takhle andělé vznikají

Anděl Ochránce by měl pomoci Moravě, zasažené letošním tornádem. „Když jsem viděla, jaké škody tornádo na Moravě udělalo, řekla jsem si, že bych také ráda nějak přispěla k obnově poničených oblastí, třeba založení nových vinic, toho, co bude potřeba. Nemohu však věnovat nic jiného, jen svoji práci a čas, a tak jsem se rozhodla udělat z drátu anděla Ochránce.“

Drátované rekordy

Poslední říjnový víkend bude anděla Krasava Šerkopová vystavovat na mezinárodní výstavě Open art Fest v Průmyslovém paláci v Praze. Následně anděl a další díla Krasavy Šerkopové poputují do aukce a získané prostředky na obnovu poničených oblastí na Moravě. Není to její první charitativní projekt. Krasava Šerkopová už více než 10 let v rámci charitativní akce Knoflíkiáda pomáhám získávat prostředky pro těžce nemocné děti.

Krasava Šerkopová se drátování věnuje od roku 2008, když se rozhodla, že prostory zámku zaplní řemeslnými výrobky a drátované výrobky se zdály být z hlediska klimatických podmínek zámku ideální volbou. A tak si Krasava Šerkopová nejprve pořídila knížku Lubomíra Dunaje Drátování, podle níž zkoušela různé techniky. Později absolvovala kurzy drátenictví v Praze.

Drátenice Krasava Šerkopová se svými anděly

Drátenice Krasava Šerkopová je držitelkou dvou českých rekordů. V červnu 2011 bylo do České databanky rekordů Agentury Dobrý den zaevidováno její drátované vajíčko. Je vysoké 20 cm, široké 14,7 cm, s obvodem 49,3 cm. Vajíčko se skládá z drátovaného žloutku, drátovaného bílku, drátované podskořápkové blány a skořápky drátovaných vcelku, přičemž jednotlivá vajíčka nebyla nijak spojovaná. Dalším českým rekordem je srdce, drátované z největšího počtu smyček a spirál z května roku 2016.   

autor: BRA
Spustit audio

Související