Váží skoro tunu. Knoflíky na zámku lámou rekordy

21. květen 2016

Kočárek nebo tenisky z knoflíků, knoflíkový trůn a další netradiční exponáty si můžete prohlédnout v Novém zámku u Lanškrouna. Ve věži, jediné zachovalé části někdejšího honosného zámku, je uložena největší sbírka knoflíků východních Čech.

Sbírka zaplňuje celé první patro Nového zámku u Rudoltic a počet knoflíků se blíží jednomu milionu. Krasava Šerkopová, autorka expozice a iniciátorka sbírky, má knoflíky spočítané přesně do výše 840 tisíc. „Myslím si, že v současné době na našem zámečku máme už přes 950 tisíc knoflíků. Počítat je ale budeme, společně s dobrovolníky, až v příštím roce. Víme ale, že jejich váha překročila 900 kilogramů,“ vysvětluje Krasava Šerkopová.

Lidé nosí knoflíky, ty pak pomáhají

Se shromažďováním knoflíků začala kastelánka rudoltického zámečku Krasava Šerkopová v roce 2010. Hlavním motivem bylo zviditelnění charitativní akce na pomoc handicapovaným dětem z okolí. „Knoflíky jsem brala jako věc, se kterou mohou pracovat lidé s fyzickým a také mentálním hendikepem. Kdysi jsem si slíbila, že seženu milion knoflíků a také půl milionu korun pro postižené. Hlavně prostřednictvím Knoflíkiád a charitativních aukcí, které na zámku každoročně pořádáme. Ten slib jsem už téměř naplnila,“ dodává Krasava Šerkopová.

Expozice knoflíků zabírá jedno patro zámecké věže

Na Novém zámku se v současné době připravují na pátý ročník Knoflíkiády. Na konci května by se její návštěvníci měli stát svědky a současně i aktéry nového českého rekordu. Z knoflíků i svých těl mají vytvořit „Obří knoflíkové srdce“. To zhodnotí komisař pelhřimovské agentury Dobrý den. V České knize rekordů je ale díky zámecké sbírce zápisů víc.

Z rekordního návleku vytvořili trůn

V roce 2010 na zámečku vytvořili český rekord, nejdelší návlek z knoflíků. Měřil „pouhých“ 690 metrů. Rok na to se přepisovala historie. Navlékání knoflíků na šňůry totiž pokračovalo a do akce se zapojilo také velké množství „navlékačů“ z celé republiky. Výsledný návlek, který byl uznán i jako světový rekord, měřil 4 416 metrů a bylo na něm 288 094 knoflíků.

Tento návlek od letošního roku pokrývá v expozici velké křeslo. K dominantám výstavy ale patří také knoflíkový kočárek. „Vyrobily ho děti z dětského domova ve Znojmě. Pracovaly na něm asi měsíc. Velmi si cením také knoflíkového stromu, na kterém se společně podíleli senioři z Tatenic,“ dodává Krasava Šerkopová. Každý rok kastelánka veřejnost motivuje speciální výzvou, letos lidé na zámek posílají hlavně knoflíková zvířátka a srdíčka.

Knoflíky na Novém zámku najdete témeř na všem

Svoje sbírky věnují rádi

Knoflíky do sbírky na Novém zámku už věnovalo přes čtyři tisíce lidí. Například sto kilogramů knoflíků darovala Alena Šafářová, vnučka obchodníka Huga Štěpánka, který měl kdysi obchod s galanterií v Jablonném nad Orlicí. Knoflíky byly v původním balení a pocházejí i ze zahraničí.

Jedním z posledních přírůstků do kolekce jsou knoflíkové dětské dupačky. Alena Miřejovská je pošila 1346 knoflíky. Do muzea přinesla i svoji celou sbírku jednotlivých knoflíků: „Sbírám je od roku 1968. Teď chci knoflíky věnovat do rudoltické kolekce, protože někomu mohou být užitečné.“ Alena Miřejovská v květnu letošního roku na Nový zámek přinesla svých čtyři a půl tisíce knoflíků.

Knoflíky historické a výjimečné

Knoflíky ve věži rudoltického zámečku jsou v krabicích, na platech, ale i v dětských vaničkách a igelitových pytlích. „Třídím je podle tvaru na knoflíky ploché, s ouškem nebo oboustranné. Potom také podle materiálu. Třídím knoflíky skleněné, nitěné, plechové, mosazné, dřevěné, kožené nebo perleťové,“ vysvětluje Krasava Šerkopová. V expozici lidé mohou objevit i rarity, například knoflíky z muškátového oříšku, hlavice makovice nebo také knoflíky ve tvaru hodinek či karet.

Nový zámek u Lanškrouna, z původní honosné budovy zbyla jen nárožní část

Tajemný zámek

Nový zámek u Lanškrouna byl kdysi velmi honosná barokní stavba. Na počátku 18. století si zámek nechal vybudovat knížecí rod Lichtenštejnů. Ti se ale ze svého sídla příliš dlouho neradovali. Budovu totiž postihlo několik požárů, a tak byl zámek, v podstatě po pár desítkách let, stržen. Do dnešních dnů se zachovalo pouze rozsáhlé sklepení a nárožní část budovy. Je to pouhá šestnáctina někdejšího zámku, dnes má podobu třípatrové věže.

autor: BRA
Spustit audio