Stavba obřího poldru v Kutříně stojí. Práce zastavily technické problémy i drahé materiály

23. květen 2022 15:15

Zhruba 400 milionů korun, 130 metrů dlouhá betonová hráz a ochrana před povodněmi pro tisíce lidí v obcích na toku Krounky a Novohradky. To je krátký popis poldru v Kutříně na Chrudimsku. Stavba začala zhruba před rokem. Práce se teď ale zastavily a nedá se odhadnout, kdy budou pokračovat.

Sešly se dvě věci, které stavbu poldru zásadně ovlivnily. V první řadě to jsou technické potíže. Když se stavbaři dostali pod zem, zjistili, že podloží pro velkou hráz, má jiné složení a chová se jinak. Je nestabilní a nedrží ani boční svahy. Takže původní postup není možné použít. A do toho přišlo zdražování. Ceny některých materiálů se zvedly několikanásobně. Původní smlouvu se proto investor - Povodí Labe - rozhodlo ukončit, jak říká mluvčí státního podniku Hana Bendová.

Smlouvu nejde dodržet

„Ta situace už byla v současné době tak neúnosná, že nemělo smysl pokračovat podle stávající smlouvy, protože by nebylo možné dodržet ji, co se týče cen, ani provedených prací, protože bylo potřeba kvůli geologickým poměrům udělat změny v projektu.“

V současné době je nutné projekt upravit, znovu nacenit a vypsat nový tendr na dodavatele, který by stavbu dokončil. A zároveň se musí staveniště zakonzervovat, aby na už hotové části bylo možné později navázat a pokračovat dál.

„Ve spolupráce se stávajícím zhotovitelem, který tam končí, se tam konají zabezpečovací práce, je potřeba, aby ta stavba byla přerušena v takovém stavu, aby to, co tam bylo provedeno, se neznehodnotilo, protože pokračování je záležitostí několika týdnů až měsíců.“

Poldr tak určitě nebude hotový v původním termínu. To byl podzim 2024. Ale ten by podle všeho nebylo možné stihnout, i kdyby se teď stavba nezastavila, právě kvůli nutné změně postupu prací. A taky bude poldr nejspíš dražší. Původně měla být cena asi 400 milionů, ale náklady téměř jistě půjdou nahoru.

Spustit audio

Související