Restaurátoři Univerzity Pardubice pomohou s obnovou památek v Alžírsku

6. leden 2021 14:20

Restaurátoři z Univerzity Pardubice pomohou se záchranou historických památek v Alžírsku. V druhém největším alžírském městě Oran zrestaurují sochařskou výzdobu divadla a pečovat budou také o část sbírek národního muzea.

„Loni v říjnu jsme udělali základní průzkum na místě. Zaměřili se na stav soch a analyzovali také odebrané vzorky, abychom mohli připravit návrh, jak tyto památky nejlépe restaurovat,“ uvedl proděkan Fakulty restaurování Karol Bayer.

Fakulta restaurování je jednou ze 7 fakult Univerzity Pardubice. Byla založena roku 2005 a během studia se tady vysokoškoláci seznámí s výtvarnými technikami, moderními postupy v restaurování i základy přírodních a humanitních věd.

Bývalá opera se před téměř padesáti lety přeměnila v regionální divadlo. Jeho fasádu zdobí balkon s dvěma malými kopulemi a skupinou soch, které představují alegorie hudby, deklamace, dramatu a komedie.

Odborníci a studenti Fakulty restaurování Univerzity Pardubice se podíleli na záchraně mnoha významných památek, např. reliéfu věže neexistujícího Juditina mostu v Praze, staveb ve skalním městě Petra v Jordánsku nebo v iráckých městech Erbíl a Alqosh. V jejich péči je také nejstarší dřevěná architektonická stavba na světě, pravěká studna, kterou předloni nalezli archeologové při stavbě nové silnice v Pardubickém kraji.

Budova divadla v alžírském městě Oran
autor: Honza Ptáček | zdroj: Univerzita Pardubice
Spustit audio

Související