Sůl nad zlato. Platí to i pro vánočky
Suroviny na vánočkové kynuté těsto jsou víceméně jasné. Vánočka se neobejde bez mouky, kvasnic, tuku, vajec, mléka a cukru. Ale nepodceňujte sůl. Bez soli to zkrátka není ono. Na takové vánočce by si málokdo pochutnal. Stačí špetka soli a chuťové pohárky budou spokojené.
„Všechny suroviny musí mít při přípravě těsta stejnou pokojovou teplotu. Máslo je proto dobré vyndat několik hodin předem z lednice, aby nebylo ztuhlé. Vajíčka je dobré pořádně vidličkou rozmíchat, aby se těsto tvořilo snadněji.“ říká pekařská technoložka Hana Nykodýmová a přidává další vychytávky.
Vychytávky při přípravě kynutého těsta
1. Někteří odborníci radí mírně nasucho nahřát všechny sypké suroviny, těsto prý bude kynout líp.
2. Těsto se zpracovává bez rozinek a oříšků. Ty se přidávají až na konec. Jinak by se v těstě rozdrtily a nevypadalo by to hezky.
3. Jsou lidé, kteří po vzoru svých babiček, nechávají těsto kynout v peřinách. A je to určitě dobře, protože pod peřinou má těsto stabilní teplotu, což mu vyhovuje. Ale stačí nechat těsto nakynout klasicky v míse, přikryté utěrkou.
4. Rozhodně si dejte na čas a nechte těsto řádně vykynout. Může to trvat i několik hodin.
Vánočka připomíná Ježíška v povijanu. Proto by neměla na Štědrý den chybět na stole. Navíc je z kynutého těsta, které symbolizuje hojnost a bohatství. Už naši předkové pekli vánočku i v těch chudších domácnostech. Za pečivo s dostatkem tuku, ořechů a rozinek byli chalupníci vděční.
V posledních letech se ale do popředí zájmu dostává německá štola. Je z podobného těsta, jako naše vánočka, ale mnohem sladší. Musí být totiž několikrát vykoupaná v máslové a následně v cukrové lázni. A nesmí chybět sušené ovoce, které je také velmi sladké.
Domácí vánočka podle posluchače Miroslava Nováka
Suroviny:
500 gramů polohrubé mouky, 120gramů cukru, 100 gramů másla, 2 lžíce sádla, kostka droždí, 1 vejce, 1-2 žloutky, lžička soli, 0,25 litru mléka, rozinky namočené v rumu, trochu strouhané citronové kůry, mandle, vejce na potření, tuk na plech, moučkový cukr na posypání.
Postup:
V míse připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru a trochy vlažného mléka, necháme vzejít kvásek, pak přidáme vejce a žloutek, rozpuštěné máslo a sádlo, přidáme sůl, mouku, a postupně ředíme vlažným mlékem na tužší těsto. Zpracujeme důkladně vařečkou. Těsto zakryjeme, a na teplém místě necháme vykynout. Potom rozdělíme na 9 dílů. Po vytvoření vánočky necháme ještě kynout asi 20 minut. Pak vánočku potřeme vejcem, ozdobíme mandlemi a v troubě předehřáté na 200°C pečeme prudce asi 10 minut, pak zmírníme teplotu a dopékáme při 160°C. Jestliže vánočka příliš zlátne na povrchu, zakryjeme ji alobalem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.