Tady Vary. V Lanškrouně už položili červený koberec

2. červenec 2020

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary má kvůli koronaviru letos volno. Je to šance pro menší kina, kde to od 3. do 11. července ožije doslova ve varském stylu.

Zapojených biografů má být kolem stovky. Společně promítnou 16 filmů. A protože se díky živým streamům na dálku připojí hosté, mají všechna představení na všech místech shodný začátek. Snímky vybralo programové oddělení karlovarského festivalu. 

Start s Bartoškou a Ebenem

Atmosféra bude opravdu jako na přehlídce. „Včera jsme nainstalovali červený koberec a fotostěnu. Přímo u nás přivítáme festivalového dramaturga, který uvede film Kubrick o Kubrickovi,“ říká třeba ředitelka Kulturního centra Lanškroun Markéta Staňková. 

Zahajovacímu snímku Než skončí léto bude v pátek 3. července od 20 hodin předcházet speciální „slavnostní zahájení“. Před projekcí se díky přenosu z Velkého sálu hotelu Thermal s diváky všech kin spojí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška a moderátor Marek Eben.

Lahůdkou může být třeba uvedení hudebního dokumentu Meky. Do následné živé debaty se připojí zpěvák a hudebník Miroslav Žbirka. Kromě Lanškrouna bude speciální festival Tady Vary na území kraje taky v Pardubicích, Chrudimi, Chocni, Žamberku, Jablonném nad Orlicí a Poličce.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související