Takzvaný pijácký nos může být signálem kožní nemoci

6. červen 2019

Onemocnění kůže na obličeji je vždy nepříjemné, už jen proto, že ho těžko zakryjete. Mohou to být poruchy pigmentace, různé výrůstky ale i akné, které je často zaměňováno s růžovkou.

Rosacea pacienty postihuje spíš až ve středním věku. Mezi laiky se jí říká akné dospělých. „Z počátku může mít člověk zčervenalou přecitlivělou pleť, na které se časem objeví i rozšířené cévky. Tento stav přetrvává a nemizí. Někdy se růžovka rozroste do závažnějších problémů,“ vysvětluje primář kožního oddělení Pardubické nemocnice David Stuchlík. Ze začátku můžete o radu, jak zmírnit příznaky, požádat kosmetičku. Zvolením správné kosmetiky a krémů s UV filtrem se dá předejít dalším potížím.

Růžovkou jsou postižené víc ženy, než muži. Do teď není zcela vysvětleno, proč tomu tak je. „U mužů bývá typickým příznakem zarudlý, opuchlý, takzvaný opilecký nos. Aniž bychom zaregistrovali jakékoliv známky požití alkoholu.“ Onemocnění může být také doprovázeno návaly horka, hnisavými pupínky a často přechází i do oblasti očí. Pacient má pocit suchých očí, absolutně bez slz. V takovém případě primář Stuchlík doporučuje návštěvu očního lékaře, který vyloučí vážné poškození oka.

Co růžovka nemá ráda?

Provokační h faktorů, které nemoc pleti zhoršují, je hned několik. Pacient nesnáší cokoliv horkého. Saunu, slunce, pití horkých nápojů a konzumaci horkých jídel. Obvykle mu vadí emoční stres. Z jídelníčku by měl vyřadit kořeněná jídla, pikantní sýry a červené víno, které roztahuje cévky na obličeji. Negativní roli hraje i prudký přechod ze zimy do tepla a opačně. Na průběh nemoci má vliv i užívání některých léků, třeba na vysoký krevní tlak. Je to vždy na domluvě s lékařem, jak postupovat dál a čeho se vyvarovat.

Dá se růžovka vyléčit?

Rosacea je chronické onemocnění kůže, proto se nedá zcela vyléčit. Používáním vhodné kosmetiky, dodržováním předepsané životosprávy a dlouhodobější léčbou, lze příznaky zmírnit, nebo dočasně zastavit. „Lék, který by růžovku definitivně vyléčil, bohužel neexistuje.“  Tím pádem je člověk odsouzený k dlouhodobým a pravidelným návštěvám dermatologa.

Na nemoci kůže jsou náchylnější lidé s bledou pletí a špatným pigmentem. Bývají to keltské typy s modrýma očima a pihami. Jsou světlovlasí a špatně se opalují.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související