Teplé počasí nesvědčí přehradám, s pitnou vodou je mnohem víc práce. A bude dražší

17. říjen 2023 08:45

Mimořádně teplé září a letní teploty do půlky října. Příjemná záležitost třeba pro hoteliéry nebo kempaře. A naopak komplikace pro některé vodárny. Na Chrudimsku sinice zaplavily přehrady, které zásobují desetitisíce lidí. Vyčistit vodu je pak složitější a taky dražší.

Hladina křižanovické přehrady je kvůli opravě hráze o několik metrů níž než obvykle. I to je jeden z důvodů, proč voda vypadá tak, jak vypadá.

„Hladinová teplota vody se po celé září udržela okolo 20 °C a projevilo se to i na kvalitě vody ve vodárenských nádržích“ potvrdila nepříznivý stav mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Zelený nádech mají Hamry, nebo právě Křižanovice, kde byla voda prakticky neprůhledná.

Víc nečistot, víc chemie

„Došlo k nadměrnému rozvoji vodního květu sinic, v září poklesla průhlednost až na 50 centimetrů, teď se to zase trošku zlepšilo, teď je průhlednost asi 1,5 m,“ popisuje Bendová. Křižanovická přehrada je přitom zásadní zdroj pro Chrudim i Pardubice. Voda z nádrže nejdřív proudí na úpravnu Monaco. A vyčistit ji je v posledních měsících citelně náročnější.

Podle Petra Kavalíra z Vodárenské společnosti Chrudim spotřeba chemikálií stoupla o desetinu. „Spotřeba chemikálií vzrostla hlavně v pozdním létě a navíc se do toho negativně projevuje i nárůst cen chemických látek a přípravků pro úpravu vody.“ Výkyv ale není tak mimořádný, aby technologie větší nápor nezvládla, říká Petr Kavalír. „Máme rezervy v technologii úpraven vody. Nemůžeme si dovolit jet na krev.“

Jenže do hry vstoupila ještě jedna věc - povodí zvedlo poplatek za odběr surové vody. Voda je tedy zároveň špinavější a stojí víc. A to může ovlivnit cenu pro odběratele. Vodárny už počítají s tím, že od příštího roku zdraží.

Spustit audio

Související