Tipy na víkend v Pardubickém kraji: archeologem na zkoušku v Pardubicích, kaštanobraní v Nasavrkách

19. říjen 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety a akce. Přijďte se podívat na výstavu největšího králičího plemene do Chocně, zajděte na exkurzi po písčině u Čeperky nebo si zahrajte deskové hry v Rybitví.

V sobotu můžete v Chocni navštívit výstavu králičího plemene belgický obr. Až 10kilogramové zástupce tohoto plemene budou návštěvníci obdivovat v místním chovatelském areálu. Výstava bude přístupná od 8 do 14 hodin.

Exkurze na písčinu

Na sobotu je naplánované slavnostní otevření písčiny u Čeperky. V této přírodně unikátní lokalitě totiž přibyde naučná tabule. Od 9:30 tam uslyšíte vystoupení dětského sboru Čiperky a budete moct vyrazit na exkurzi po okolí s botanikem. Písčinu najdete kousek od čeperského nádraží nebo můžete vyrazit spolu s pořadateli v 9 hodin od místní základní školy.

Nahlédněte do pravěku

V sobotu bude Mezinárodní den archeologie. Při této příležitosti můžete vyrazit třeba na pardubický zámek. Od 10 do 16 hodin tam budete moct zajít na přednášky o pravěkém pivu. Kromě toho uvidíte také vystoupení historického šermu nebo si budete moct vyzkoušet pravěké techniky rozdělávání ohně.

Kaštany, hudba i tanec

Na kaštanobraní můžete vyrazit v sobotu od 12 do 17 hodin do Nasavrk. Na území přírodní památky Kaštanka bude připravený jarmark s dobrotami a řemeslnými výrobky. Od 13 hodin se navíc můžete těšit na vystoupení dětského folklorního souboru Radost Pardubice, pohádku pro děti nebo písničky Marka Lejhance.

Od městské reálky k základní škole

Tento víkend se můžete zúčastnit oslav 150 let Základní školy Litomyšl. Oba víkendové dny tam návštěvníci od 10 do 16 hodin uvidí historické fotografie, budou se moct zúčastnit prohlídky budovy, zajít na koncerty, kvízy nebo besedy. Připravené budou také dílničky a další program.

Víkend ve znamení her

V Rybitví bude deskoherní víkend. V sobotu i v neděli vždy od 9 do 18 hodin budou zájemci v sále obecního úřadu hrát nejrůznější deskové hry. Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie. Vstup je zdarma.

Po stopách muzea

Městské muzeum Česká Třebová letos slaví 135 let od založení. Při této příležitosti organizátoři na neděli připravili vycházku po místech spjatých s touto institucí. Sraz je v 15 hodin v muzeu. Vycházka potrvá zhruba 90 minut.

Spustit audio

Související