Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Čokoládový festival v Pardubicích i Den řemesel v Proseči

21. září 2023

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na některé z vystoupení Mime Festu v Poličce, ochutnejte různé pokrmy na Choceňském Food Festivalu nebo zajděte na pardubické dožínky.

Ve středu v Poličce začal Mime Fest. Každý den až do soboty tak budou v Tylově domu, Divadelním klubu a u městských hradeb různá mimická představení, workshopy a diskuse. Slavnostní zakončení festivalu bude v sobotu od 19 hodin. Přesný program je na stránkách www.mimefest.cz.

Ideon plný čokolády

V pardubickém Ideonu bude od pátku do neděle Čokoládový festival. Na návštěvníky tam čekají různé workshopy, koncerty a soutěže. Součástí akce bude také balonková výstava. V pátek bude areál přístupný od 14 do 18 hodin, v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin.

Jak funguje zemědělství?

Krajské dožínky jsou naplánované na neděli v Pardubicích. Na Pernštýnském náměstí tak od 11 do 19 hodin uvidíte ukázky práce zemědělců a potravinářů. Na Komenského náměstí se zase od 11 do 18 hodin seznámíte s aktivitami odborných škol, tradičními řemesly a zvířaty.

Dobroty, divadlo i hudba

Choceňský Food Festival je naplánovaný na sobotu v areálu Ostrov za kinem Máj. Na tomto rodinném festivalu od 11 do 20 hodin uvidíte divadelní představení pro děti, vystoupení souborů choceňské základní umělecké školy a další koncerty. K tomu budou návštěvníci ochutnávat jídlo a pití z lokálních restaurací, bister, foodtrucků a minipivovarů.

Projížďka v holandském stylu

V sobotu můžete vyrazit na 15kilometrový cyklovýlet v duchu Holandska. Start je v 10:30 u parkoviště koupaliště Cihelna v Pardubicích, odkud se účastníci vydají přes Brozany, Kunětice, Počaply, Dubinu až do areálu pardubických Automatických mlýnů. Tam je pak připravená prohlídka, přednáška o Holandsku a ochutnávka sýrů. K tomu je navíc vyhlášená soutěž o nejlepší oranžový kostým.

Jarní projížďka

Řemeslníci míří do Proseče

Do Proseče se v sobotu můžete vydat na Den řemesel. Od 10 do 16 hodin bude v Muzeu dýmek a na náměstí bohatý program. Uvidíte řezbáře, soustružené hračky, drátované šperky, cínové výrobky a mnoho dalšího. 

Česko spojí světla

V sobotu se můžete zapojit do celorepublikové akce Světla nad bunkry. Stačí si vybrat prvorepublikové opevnění v okolí a ve 20 hodin ho nasvítit. Přesné pokyny a registrační formulář najdete na webu www.svetlanadbunkry.cz.

Spustit audio

Související