Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Festival muzejních nocí nebo pravěké vítání jara

16. květen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na Den otevřených úlů do Českých Petrovic, užijte si Křivolické vítání jara v České Třebové, svezte se historickým motoráčkem z Pardubic do Chrasti.

V pátek se můžete zúčastnit celonárodního zahájení Festivalu muzejních nocí. Na pardubickém zámku bude od 17 hodin do půlnoci připravený program. Kromě koncertu a přednášky na nádvoří budete moct zdarma navštívit desítky muzeí a dalších institucí v Pardubicích. Zájemce bude na jednotlivá místa přepravovat historická městská hromadná doprava.

Na návštěvu do úlu

Den otevřených úlů bude od pátku do neděle v Českých Petrovicích. Uvidíte tam prosklené a historické úly i včelařské vybavení. Zájemci si budou moct poslechnout o životě včel a postupném úhynu opylovačů na planetě.

Jaro v pravěkém stylu

Do České Třebové můžete v sobotu vyrazit na Křivolické vítání jara. V Pravěké osadě Křivolík návštěvníci uvidí ukázky dobového života a řemesel. Akce potrvá od 13 do 17 hodin.

Návrat parních strojů

V sobotu bude den otevřených dveří Muzea starých strojů a technologií v Žamberku. Od 10 do 18 hodin tam uvidíte funkční parní stroje a nové expozice. Součástí akce bude také závod historických automobilů s parním vlakem, který odstartuje v Hradci Králové a skončí v Žamberku.

Funkční replika parní lokomotivy před Vonwillerovou továrnou

Sokolové letí do Trnávky

Župní slet je naplánovaný na sobotu v Městečku Trnávka. Od 14 hodin na místním hřišti uvidíte slavnostní průvod a vystoupení sletových skladeb. Zájemci se budou moct svézt historickým autobusem nebo navštívit naučnou stezku Po stopách bílé paní na Cimburk.

Pohádky, jarmark i koně

Do národního hřebčína můžete v sobotu vyrazit na Slatiňanské pozastavení. Od 9:30 tam návštěvníci uvidí pohádková, taneční i hudební představení. Součástí akce bude také dobový jarmark, prohlídky stájí a projížďky kočárem.

Motoráčkem do Chrasti

Muzeum v Rosicích nad Labem v sobotu zahájí novou sezónu. Navštívit ho můžete od 9 do 16 hodin. K tomu navíc bude jezdit historický motoráček z pardubického hlavního nádraží do Chrasti. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Pardubické hudební jaro: poslední koncerty

Tento víkend můžete navštívit poslední dva koncerty Pardubického hudebního jara. V sobotu v kostele svatého Vavřince na Seči od 19 hodin vystoupí dvojice harfistek. Slavnostní zakončení festivalu pak bude v neděli od 19 hodin v pardubickém Domu hudby, kde zazpívá operní pěvec Štefan Margita.

Spustit audio

Související