Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Smetanova Litomyšl nebo Pernštýnská noc

6. červen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na vystoupení folklorních souborů do Pardubic, poslechněte si koncerty Hudebního festivalu Slatiňany, zajděte na geologickou vycházku na Kunětickou horu.

Na pátek je naplánovaná Noc kostelů. Po celé republice tak můžete navštívit různé církevní památky. V Pardubickém kraji se můžete podívat třeba do kaple svaté Kateřiny v České Třebové, kostela všech svatých v Dobříkově nebo kostela svatého Martina v Dolním Újezdě.

Folklor v ulicích

V Pardubicích bude v pátek Pernštýnská noc. Od 16 hodin můžete zajít na Pernštýnské náměstí na jarmark tradičních výrobců. Slavnostní zahájení bude v 19:15. Na náměstí, vnějším nádvoří zámku a v Pernštýnské ulici pak až do půlnoci uvidíte vystoupení folklorních souborů.

Koncerty na pomoc

Hudební festival Slatiňany můžete navštívit v pátek, sobotu i neděli. Vždy od 19 hodin bude na zámeckém nádvoří připravené hudební vystoupení. Poslední koncert pak bude příští sobotu. Výtěžek z akce půjde na podporu dětí z pěstounských rodin.

Smetanova Litomyšl: zahájení

V sobotu začíná Národní festival Smetanova Litomyšl. Slavnostní zahájení je naplánované od 17 hodin u rodného bytu Bedřicha Smetany. Jednotlivé koncerty pak můžete navštívit nejen ve Festivalové hale a zámecké jízdárně, ale také v Klášterních zahradách nebo piaristickém chrámu Nalezení svatého Kříže.

SOČR na 59. ročníku Smetanova Litomyšl, 6. července 2017

Auta, hasiči, klobouky

Festival Sodomkovo Vysoké Mýto můžete navštívit v sobotu na náměstí Přemysla Otakara II. Účastníci tam oslaví 120 let od narození Josefa Sodomky mladšího. Program je naplánovaný od 9 do 18 hodin. Těšit se můžete na přehlídku historických vozidel, výstavu historických hasicích stříkaček nebo přehlídku klobouků. 

O Kuňce, Zemi i vesmíru

Na geologickou vycházku na Kunětickou horu se můžete vydat v sobotu. Sraz je v 9 hodin na parkovišti pod hradem. Vycházka s geologem Jiřím Šurou potrvá zhruba dvě hodiny. Počítejte s náročným terénem.

Léto v kostele

V neděli začíná festival Hudební léto v kostele svatého Bartoloměje v Heřmanově Městci. Na zahajovacím koncertě od 17 hodin uslyšíte skladby od Vivaldiho, Bacha a Telemanna. Další koncerty pak můžete navštívit v průběhu léta až do 18. srpna.

Spustit audio

Související