Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Keltské recepty v Nasavrkách nebo jízda na trakaři

13. srpen 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety i zajímavé akce. Speciality keltské kuchyně můžete ochutnat v Nasavrkách nebo zajet na festival plný Ameriky do Pardubic.

Speciality keltské kuchyně můžete o víkendu ochutnat v Keltském skanzenu v Nasavrkách. Uslyšíte, jak se stravovali lidé v době železné, bude i komentovaná prohlídka skanzenu nebo pečení chleba v hliněné peci či ochutnávka keltských nápojů. Zajeďte do Nasavrk v sobotu nebo v neděli od deseti do šestnácti hodin.

Úplně jinou kulturu nabídnou organizátoři akce Friends Fest Pardubice. Na Dostihovém závodišti Pardubice uvidíte prostorné americké limuzíny, indiánskou vesnici, budou tam ukázky amerických sportů nebo ochutnávka chilli papriček. Akce začíná ve 12 hodin a završí ji koncert kapely Citron, která svou produkci skončí ve 23 hodin.

Jízda na trakaři a pouť v Sezemicích

V sobotu po obědě zavítejte v Sezemicích k řece Loučné. Své síly si tam změří odvážlivci, kteří se budou chtít dostat po lávce přes řeku Loučnou na kolech nebo na trakařích. Závody začnou ve 14 hodin. Přitom můžete ochutnávat kyselé močáky a vybrat ty nejlepší, které vypěstovali tamní zahrádkáři. Můžete si také vyzkoušet jízdu na paddleboardech s Milanem Sádovským.

A když vás to nebude bavit u vody, zavítejte na pouť. Děti si užijí pouťové atrakce a sobotní pouťový večer v areálu TJ Spartak Sezemice si vychutnají i dospělí na tradiční zábavě, na které zahraje skupina Stresor. Nedělní odpoledne završí  koncert písničkáře Pavla Helána v sezemickém  kostele v 17 hodin.

Letní kino rozehrálo druhý poločas

I v srpnu pokračuje Pardubické letní kino v promítání bohatého filmového programu. A přijedou i gratulanti, kteří popřejí kinu k jeho patnáctým narozeninám.

Letní kino v Pardubicích se v roce 2018 usídlilo na louce nedaleko Wonkova mostu

"V našem letním kině přivítáme režiséra Miloslava Šmídmajera, jeho blízkého kolegu, režiséra a herce Jiřího Mádla, možná ve společnosti pardubického rodáka Aloise Švehlíka," říká ředitel letního kina Leoš. M. Kučera.

Diváci se mohou těšit na vylepšené prostředí v areálu letního kina, které sídlí za mostem Pavla Wonky. Občerstvit se mohou v nových bistrech, která vznikla z přepravních kontejnerů a získala novou fasádu po obložení dřevem. Promítá se každý den od půl desáté večer. Tuto sobotu to bude film Judy, ve kterém ztvárnila hlavní postavu populární herečka Renée Zellweger.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.