Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Lughnasad v Nasavrkách nebo tankový den v Králíkách

29. červenec 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte se podívat na divadelní festival Pernštejnlove v Pardubicích, užijte si Skřítkování v poličském muzeu nebo zajděte na komentovanou prohlídku o lnu na Veselý Kopec.

Beatnickou poezii s jazzovým doprovodem si můžete přijít poslechnout v pátek na pardubické náměstí u Knihovního centra U Vokolků na Příhrádku. Herec Josef Vrána tam bude od 18 do 20 hodin přednášet báseň Na ramenou ti sedí malí ptáci. K tomu zahraje na bicí, basu a klávesy trio z pardubického jazzového klubu Factory.

Divadlo na zámku

Diváci festivalu Pernštejnlove sledují představení Hřeben Bruce Willise

V úterý začal na pardubickém zámku divadelní festival Pernštejnlove. V pátek tak můžete zajít třeba na představení Přiznání v podání divadla Žumpa nebo na koncert Davida Pomahače. V sobotu je pak pro návštěvníky od 10 hodin připravené vystoupení Za pohádkou kolem světa nebo Školní výlet Václava Bartoše. Přesný program najdete na stránkách www.pernstejnlove.cz.

Víte, jak se pěstuje len?

Na Veselém Kopci dozrává len. V neděli se tak můžete vydat na komentovanou prohlídku na téma pěstování a zpracování lnu. Kromě sklízení uvidíte také olejnu, kde se ze semen lisuje olej. Prohlídky začínají v 10 a 13 hodin.

Výlet za keltskou kulturou

Oslava keltských dožínek Lughnasad v Nasavrkách

Od pátku do soboty bude v Zemi Keltů v Nasavrkách Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad. Seznámíte se tam s životem Keltů, Římanů, Germánů i Řeků, uvidíte Bójské války, ukázku irských a skotských tanců, ohňovou show a mnoho dalšího. Chybět nebude ani hudební doprovod irských, polských a českých kapel.

Za zábavou, vědou a poznáním

V poličském muzeu na sobotu připravili celodenní rodinný festival Skřítkování. Návštěvníci tam budou plnit nejrůznější úkoly, skládat roboty a vyrábět skleněné perly. Těšit se můžete také na bublinovou show, divadelní představení nebo letní kino pro děti.

Na tanky do Králík

Na přehlídku tanků se můžete přijít podívat v sobotu do vojenského muzea v Králíkách. Od 10 do 16 hodin tam budou vystavené různé typy tanků. Kromě toho uvidíte také mostní tank MT 55A při práci s mostem. Přístupné budou i nové expozice muzea.

Spustit audio

Související