Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Na koně, na mašinky nebo na kolo

19. červen 2020

Kam vyrazit o víkendu? Dostihová sezóna na Pardubickém závodišti odstartuje už tuto sobotu. V Železničním muzeu v Rosicích mají parní víkend a cyklisté na Orlickoústecku vyrazí na Novohradskou 70.

V Pardubicích začíná dostihová sezóna

V sobotu se na pardubickém závodišti uskuteční Zahajovací dostihový den bez výraznějších omezení pro návštěvníky. První dostih startuje ve 13 hodin. Areál Pardubického závodiště bude otevřen od 11:30.

Úvod bude patřit rovinovým dostihům, ale rozjede se i překážková sezóna. Na startovních listinách figuruje celkem 111 koní a na programu je osm početně obsazených dostihů. Kvalitní duo chystá na dostih trenér Josef Váňa. Dvojici svěřenců bude mít na startu také trenér Stanislav Popelka.

Parní víkend v Rosicích nad Labem

Parní víkend v Železničním muzeu v Rosicích nad Labem se koná už po čtrnácté. Pro malé i velké bude k vidění mnoho strojů a zařízení nejen na páru.

Muzeum sídlí v objektu bývalé vodárně z roku 1871, budova je kulturní památkou

Letos poprvé se rozjede parková železnice: Na  trasu dlouhou zhruba půl kilometru se vydá několik souprav. Návštěvníci se dostanou i do expozice údržby tratí v historickém nákladním voze z konce 19. století. Po oba dny vyrazí na trať historický motoráček „Hurvínek“, který pojede na trase Pardubice – Rosice – Chrudim – Slatiňany a zpět. Podrobnější informace a jízdní řády najdete na www.motoracek.cz.

Do Kerhartic na kole

Tradiční výlet na kolách připravuje na tuto sobotu Sokol Kerhartice na Orlickoústecku. Pojede se tam 13. ročník cykloturistického výletu Novohradská 70. Připraveny jsou okruhy pro cyklisty na 35, 40, 70 a 100 kilometrů. Všechna stanoviště včetně občerstvení v hospodách jsou připravena.

Cestovatelské přednášky v Hamzově léčebně

V roce 1896 vypukla v Kanadě tzv. zlatá horečka. 100 000 lidí z různých koutů světa se vydalo na sever Kanady zkusit své štěstí. Po jejich stopách na Yukon se podíváme v obrazové prezentaci, kterou připravil skaut a cestovatel Jaroslav Šlosárek. Své zážitky z Kanady popíše v sobotu o půl čtvrté odpoledne v sále Hamzovy léčebny v Luži Košumberku.

autoři: Jitka Slezáková , pta
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.