Tipy na víkend v Pardubickém kraji: první český online ples nebo sčítání čápů

26. březen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Poznejte tradiční Velikonoce na Betlémě v Hlinsku, zatančete si na online plese nebo pomozte se sčítáním čápů.

Od pátku můžete navštívit výstavu v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Zatím samozřejmě pouze ve venkovních prostorech. V oknech roubenek tak uvidíte různé velikonoční předměty, tradiční pečivo i zajímavé informace o jarních svátcích. Výstava potrvá do 6. dubna.

Na Facebooku a Instagramu Muzea v přírodě Vysočina najdete také videa s návody na přípravu pečiva jidáše nebo na tradiční zdobení kraslic.

V sobotu Pardubice potemní

Mezinárodní kampaň Hodina Země letos dorazí i do Pardubic. Jako upozornění na změny klimatu a problémy s tím související tak v sobotu o půl deváté večer zhasnou světla na třídě Míru, v pardubickém zámku i v divadle. Zapojit se do této akce můžete i vy symbolickým zhasnutím světel v domácnosti.

Při západu slunce je pohled na Zelenou bránu působivý. A co teprve z ní!

První český online ples

Když nemůžete vyrazit na ples vy, neznamená to, že ples nemůže za vámi. Už v sobotu 27. března se uskuteční první český online ples. Živá kapela, předtančení, tombola, zkrátka všechno, co ke správnému plesu patří, si užijete z pohodlí domova. Vybrat si můžete i místo u virtuálního stolu a popovídat si s ostatními účastníky plesu. Vstupenky a rezervaci místa zajistíte na stránkách www.onlineples.cz K účasti stačí počítač s webkamerou a samozřejmě společenský oděv.

Viděli jste čápa?

Účastníci programu Čapí hnízda právě sčítají čápy a jejich hnízda. Zapojit se můžete i vy. Stačí se podívat na stránky www.birdlife.cz, jestli je čapí hnízdo i ve vaší blízkosti. Poté do mapy zapíšete, zda jste tam zahlédli čápa dospělého nebo dokonce s mláďaty.

Na kole po Svitavách

V Bike clubu opět připravili cyklotrasu po okrese Svitavy. Tentokrát je určená hlavně pro silniční kola, protože vede po okrajových silničkách okolo Svitav. Trasa je rozdělená na západní a východní okruh a měří dohromady 238 kilometrů.

autoři: Barbora Slezáková , HRU , pta
Spustit audio

Související