Tipy na víkend v Pardubickém kraji: řemeslná sobota ve Skutči i hudební festival Zlatá Pecka

19. srpen 2022

Kam o víkendu? Přijďte si poslechnout hudební vystoupení na festival v Dolním Újezdu, vyzkoušejte si řemeslnickou práci ve Skutči nebo přijďte zažít dobovou atmosféru na dělostřeleckou tvrz Hůrka.

V Dolním Újezdu u Litomyšle se tento víkend můžete zúčastnit Újezdského babího léta. V pátek od 19 hodin tam vystoupí Věra Martinová a skupina Meritum, Alva nebo Lokálka. V sobotu od 13 hodin se pak můžete těšit třeba na skupinu Žalman a spol., Alfasrnec nebo Taxmeni.

Jak pracuje švec, kovář nebo kameník?

Ve skutečském muzeu bude tento víkend řemeslná sobota. Uvidíte tam při práci ševce, kováře nebo kameníka. Děti si navíc budou moct vyrobit kožené šperky. Připravená je také Vodnická pohádka v podání Loutkového divadla Kozlík. Muzeum bude otevřené od 9 do 17 hodin.

Třicetiletá válka na Svojanově

Cesta od konírny k hradu Svojanov

Jak vypadala třicetiletá válka, to uvidíte v sobotu a neděli na hradě Svojanov. Členové letohradského spolku Honorata tam předvedou dobové souboje, rabování a dobývání. Nebudou chybět ani taneční a hudební představení. Hrad je přístupný každý den od 9 do 18 hodin.

Zpět do roku 1938

V sobotu i neděli se můžete přijít podívat na to, jak dřív vypadal život na dělostřelecké tvrzi Hůrka v Králíkách. Dozvíte se, jak fungovala pevnostní válečná kasárna nebo nemocnice a budete si moct prohlédnout výzbroj vojáků. V sobotu od 11 hodin se navíc můžete zúčastnit speciální prohlídky.

Začíná Zlatá Pecka

V neděli začíná hudební festival Zlatá Pecka. První koncert bude v 11 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi. Od 20 hodin pak můžete zajít do chrudimského letního kina na film Amadeus. Program na další dny najdete na stránkách www.zpfestival.cz.

Železnohorský traktor

Ve Ždárci u Seče bude v sobotu traktoriáda. Od 13 hodin tam uvidíte přehlídku traktorů. Po 15. hodině pak začnou závody traktorů ve slalomu, sprintu nebo koulení balíků slámy. Součástí akce budou také soutěže pro děti i dospělé, výstava a komentovaná ukázka moderních traktorů.

Spustit audio

Související