Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Sezemické vorání, procházka středověkou Chrudimí i hudební festival v Pardubicích

15. říjen 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Přijďte zasadit strom a užít si doprovodný program do Slatiňan, prohlédněte si obrazy Josefa Kováře v Chocni nebo si vyrobte vlastní lustr ve Svitavách.

Do Sezemic si v sobotu můžete přijít poslechnout Sezemické vorání. Tento koncert pěveckých sborů začne v 16 hodin v sálu radnice. Od 19 hodin pak uslyšíte pardubickou folklorní skupinu Trdlo.

Jak vypadala Chrudim ve středověku

O založení, vývoji a podobě opevnění středověké Chrudimi si můžete poslechnout na procházce s archeoložkou Nikolou Janovskou. Účastníci se dozví třeba podrobnosti o branách chránících vstup do historického jádra města. Sraz je v sobotu v 9 hodin před Regionálním muzeem v Chrudimi.

Na chrudimském Resselově náměstí bude v sobotu rybí jarmark. Od 9 do 12 hodin budete tvořit ve výtvarných dílničkách na téma ryby. Akci pořádá chrudimské Regionální muzeum.

Do lesa na pomoc i za zábavou

Tuto sobotu bude Den za obnovu lesa. V Lesích České republiky tak uspořádali sázení stromů na 13 místech v republice. Do akce se můžete zapojit třeba ve Slatiňanech za budovou Švýcárny. Od 10 do 16 hodin uvidíte kromě sázení také ukázku práce s koňmi v lese, ochutnáte regionální produkty a pro děti je připravená naučná lesnická stezka. Pracovní oblečení si vezměte s sebou.

Sázení stromů ocení budoucí generace

Poslední koncerty hudebního festivalu

V sobotu končí Mezinárodní hudební festival Pardubice. V poslední festivalový den se můžete v pardubickém Domu hudby od 10 hodin přijít podívat na soutěžní přehlídku Big Bandů nad 25 let. Uslyšíte skupiny z Německa, Čech, Slovenska i Polska. Od 16 hodin pak bude závěrečný koncert Národního dechového orchestru.

Obrazy choceňského rodáka

V Orlickém muzeu v Chocni jsou vystavené obrazy Josefa Kováře. V jeho dílech uvidíte nejčastěji české krajiny a roubené chaloupky od Orlických hor až po Vysočinu. Nebudou chybět ani zátiší s květinami a obrazy z jeho rodné Chocně. Muzeum je otevřené každý den od 9 do 12 hodin a poté od 14 do 17 hodin. Výstava potrvá do příští neděle.

Vytvořte si vlastní lustr

Keramička Milena Vacková pořádá v neděli ve svitavském muzeu keramický workshop. Účastníci si na něm vyrobí vlastní lustr. Pomocí techniky prořezávání a provrtávání budou dělat ornamenty, které poté vytvoří zajímavé světelné efekty. Akce potrvá od 8 do 16 hodin. Bližší informace najdete na stránkách muzea.

Chrámový koncert v Sezemicích

Posvícenský chrámový koncert bude v neděli v Kostele Nejsvětější Trojice v Sezemicích. Od 17 hodin tam uslyšíte soubor Barocco sempre giovane, na hoboj zahraje Vilém Veverka a na varhany Adam Suk.

Spustit audio

Související