V Uhřínově zažijete středověk a zjistíte, proč se dřív spalo v polosedě

Už 30 let testují archeologové v Uhřínově v Orlických horách středověké technologie. Podle vykopávek tam postavili vesnici z 13. století a zkouší tam na vlastní kůži, jak žili tehdejší osadníci. Archeologické muzeum v přírodě Villa nova, tedy Nová ves, je samozřejmě otevřené i návštěvníkům.

Uhřínov je vesnička stranou mezi Skuhrovem pod Bělou a Deštným v Orlických horách. Na jejím okraji najdeme nenápadnou ceduli, zaparkujeme a šipky nás vedou do lesa. Po chvíli se z 21. století vracíme o 800 let zpátky. Prosluněnou jižní paseku ohraničují roubené stavby omazané hlínou s doškovými střechami.

„Jsme ve 13. století, to je klíčové období kolonizace, vzedmutí českého státu,“ rozhlíží se po palouku historik Bohumír Dragoun a pokračuje: „Normální lidé hledali to, co hledali osadníci Divokého západu: půdu, svobodnější svět, lepší životní podmínky a šlechta to samozřejmě podporovala a organizovala, aby poddaní osídlili krajinu a ta začala vydávat zisk.”

Kouř naučil lidi spát v polosedě

Hned na kraji vesnice stojí dva domy postavené podle archeologických nálezů v Orlických horách. Ten první je datovaný do 13. století. Sloupová konstrukce nese střechu. Uvnitř nenajdeme komín, ale pec s dýmníkem, který ústí pod střechou.

Tady například archeologové zjistili, že se v zakouřené místnosti lépe spí v polosedě: „Když tady funguje dýmný provoz, tak se člověk hodně zahleňuje. Takže jednou z možností, jak se vyspat, je dát si hodně pod hlavu. Pak se vám lépe dýchá,“ ukazuje mi masivní tesanou postel Bohumír Dragoun.

Kozy se volně potulují po skanzenu tak, jak tomu bylo před staletími

Další dům není roubený, ale má drážkovou konstrukci a také už není omazaný hlínou zvenku ale zevnitř. Mimochodem hlína chránila dům před tím, aby při požáru zcela shořel. Absence komínů totiž vedla ve středověku k častým požárům.

V sadě roste mišpule i gdoule

Po skanzenu se potulují kozy a ovce. Ve středověku by tady bylo zvířectva podstatně víc, říká Bohumír Dragoun: „Pásly by se tady kozy, ovečky, motala by se tady kravka, drůbež. Určitě by to tady nebylo tak zelené, ale mezi domy by vše bylo vypasené a voněla by tady toaleta.“

Historik nás vede kolem výmlatkového lesa k hospodářským stavbám. Cestou se zastavíme u malého sadu ohraničeného vysokým proutěným plotem. Rostou tady staré odrůdy mišpulí, gdoulí, hrušek a angreštu.

Komentovaná prohlídka středověké vesnice poučí velké a pobaví malé a podle zájmu návštěvníků kolem hodiny. Archeologické muzeum v přírodě je otevřené v letních měsících kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Spustit audio

Související