Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Tajemná půda na Veselém Kopci, zvířata na Zelené bráně

17. červenec 2020

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na výlety i zajímavé akce. Na Veselém Kopci můžete odhalit tajemství jedné staré půdy. Na Svojanově si vyzkoušíte práci řezbáře a na Košumberku se předvedou sokolníci.

Tajemná půda na Veselém Kopci

Tradiční Veselokopecký jarmark se sice nekoná, přesto ve skanzenu lákají na zajímavý program. Muzeum místo jarmarku připravilo komorní doprovodné programy a komentované prohlídky na zajímavá témata.

Čtěte také

„V sobotu 18. července návštěvníkům poodhalíme tajemství jedné staré půdy a díky tomu představíme zajímavé sbírkové předměty, případně se zájemci v dílničce naučí základní stehy, kterými se dříve zdobil lidový oděv,“ zve etnografka Ilona Vojancová.

V neděli 19. července bude pokračovat stejný program, pouze nahlédnutí do tajemství staré půdy vystřídá komentovaná prohlídka věnovaná vystaveným zemědělským strojům.

Řezbáři na Svojanově

Na hradním nádvoří hradu Svojanov se celý týden představuje parta řezbářů. Jsou tam až do soboty 18. července. Můžete jejich práci nejen sledovat, ale i vyzkoušet. Navíc po celý tento víkend se z hradní kuchyně bude linout vůně středověkých dobrot.

Romantiky spíše naláká jedinečná gotická zahrada, která je provoněná kvetoucími růžemi a bylinkami. V červenci má hrad Svojanov brány dokořán od 9 do 18 hodin, a to každý den včetně pondělí.

Při západu slunce je pohled na Zelenou bránu působivý. A co teprve z ní!

Zvířata na Zelené bráně

Pokud se rozhodnete vystoupat na Zelenou bránu v Pardubicích, čeká vás v předbraní příjemné překvapení v podobě výstavy fotografií Lukáše Zemana - Zvířata kolem nás. Prostor fotkami zvířat ožije na celé letní prázdniny. Fotograf v roce 2018 uspěl v soutěži Czech Press Photo, stal se vítězem celého ročníku.

Výstava je otevřena zdarma v otevírací době Zelené brány od pondělí do neděle od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Dravci na Košumberku

Zajímá vás, jak funguje biologická ochrana pomocí dravců a šelem? Letiště, ovocné sady, parky, pole, to je jejich působiště. Pokud se chcete dozvědět, jak to funguje, zajděte v neděli 19. 7. na nádvoří hradu Košumberk. Sokolníci tam představí práci dravců od deseti do sedmnácti hodin. Uvnitř hradu se pak můžete pokochat keramikou hrnčířek z nedaleké Svídnice.

autoři: Jitka Slezáková , pta
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka