Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Vánoční blešírek v Pardubicích nebo Smutkův betlém ve Vysokém Mýtě

10. prosinec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Navštivte Vánoční výstavu na hradě Košumberk, poslechněte si koncert souboru Cantilena v Chocni nebo si prohlédněte vysokomýtskou výstavu V zimním hávu.

V Pardubicích bude v sobotu od 13 hodin Vánoční blešírek, a to hned na několika místech. Kromě trhů s nejrůznějšími drobnostmi můžete navštívit i doprovodný program. V Galerii města Pardubic budou návštěvníci vyrábět lampiony a v Domě u Jonáše pěnové brouky podle ilustrátora Zdenka Seydla. V Laboratoři Bujón Divadla 29 zase můžete navštívit animační dílnu. Další informace o programu najdete na stránkách www.otevrenakultura.cz.

Papírové tvoření v Hlinsku

Výtvarná dílnička bude v sobotu v Hlinsku. Od 9 do 15 hodin budou návštěvníci v Centru Jana XXIII. spolu s Vojtou Brabencem tvořit vánoční papírové ozdoby a jiné papírové dárky.

Modely vláčků a železnic

V pardubickém železničním depu bude v sobotu modelářská burza. Od 8 do 11 hodin si tam můžete prohlédnout, koupit nebo prodat nejrůznější železniční modely. Nebude chybět ani stánek s železniční literaturou Muzea Rosice nad Labem.

O historii poličské farnosti

V sobotu se můžete zúčastnit křtu knihy Pozoruhodný příběh kostela v Poličce a jeho lidí. Autor Bob Fliedr v ní popisuje historii poličského kostela i farnosti. Křest bude od 14 hodin přímo v kostele svatého Jakuba v Poličce.

Vánoční dekorace na Košumberku

Na hradě Košumberk navštivte Vánoční výstavu. Můžete si na ní nejen prohlédnout, ale také zakoupit vánoční ozdoby, perníčky, svícny, kované předměty a další výrobky. Výstava je přístupná od pátku do neděle od 12 do 18 hodin.

Na koledy do choceňského kostela

Do Chocně si můžete přijít poslechnout předvánoční koncert. Spolu s pěveckým souborem Cantilena si budete moct zazpívat nejrůznější koledy. Vystoupení bude v neděli od 15 hodin v choceňském evangelickém kostele.

Vysoké Mýto v zimním hávu

V Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě bude od neděle nová výstava nazvaná V zimním hávu. Uvidíte na ní obrazy a fotografie vysokomýtské zimní krajiny. Své obrazy tam budou vystavovat například malíři Jan Juška, Josef Kubizňák a Václav Prágr. Součástí výstavy bude také historické náčiní na zimní sporty včetně oblečení.

Od neděle do konce roku si ve vysokomýtském muzeu můžete prohlédnout také Smutkův betlém. Je zhruba 200 let starý, měří skoro 5 metrů a najdete na něm 27 postav, 61 ovcí, 4 velbloudy a psa.

Spustit audio

Související