Tipy na víkend v Pardubickém kraji: veteráni v Pardubicích a Strojní oustecká sobota

13. květen 2022

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výstavy i akce. Přijďte si prohlédnout vzácné tapiserie na zámek v Moravské Třebové, seznamte se s osobností umělce Jana Honsy na komentované prohlídce v Hlinsku nebo se svezte z Pardubic do Chrasti historickým motoráčkem.

V poličském muzeu připravili novou interaktivní výstavu pro děti. Návštěvníci tam budou tančit, hrát, zpívat, hádat i tvořit. Vernisáž výstavy bude v sobotu od 16 hodin na poličské radnici. Ilustrátorka Vendula Hegerová tam představí své obrázky, zahraje dětský lidový soubor Heblata a těšit se můžete také na spisovatelku Hanku Jelínkovou.

Nejdelší lávka světa otvírá

Na Dolní Moravě otevírají nejdelší visutý most na světě

Na Dolní Moravě se v pátek otevře návštěvníkům nejdelší visutá lávka pro pěší na světě. Sky Bridge 721 měří skoro tři čtvrtě kilometru a lidé chodí pro průhledném kovovém roštu ve výšce až 95 metrů nad terénem. Unikátní most čeká až 200 tisíc návštěvníků za rok.

Gobelíny na moravskotřebovském zámku

Na zámku v Moravské Třebové můžete od soboty navštívit výstavu tapiserií. „Tento unikátní výstavní projekt bude prezentovat historii i současnost umění gobelínů, a to v úctyhodném rozpětí pěti století. Představí se tak historické renesanční a barokní tapiserie ze špičkových evropských středisek výroby gobelínů té doby v dialogu se současnými gobelíny z produkce Moravské gobelínové manufaktury,” zve na výstavu ředitelka moravskotřebovského muzea Monika Marhounová.

O sedlákovi s paletou

Katalog k výstavě malíře Jana Honsy

Obrazy významného krajináře Jana Honsy si můžete prohlédnout v Městském muzeu a galerii v Hlinsku. V sobotu bude navíc komentovaná prohlídka. Od 14 hodin bude kurátor Michael Zachař mluvit o životě i tvorbě Jana Honsy. Výstava potrvá do 5. června.

Veteráni v ulicích

Na sobotu je přichystané veteran rallye. Historická auta i motocykly můžete přijít obdivovat od 8 hodin na pardubické Pernštýnské náměstí. V 11 hodin pak začíná závod. Veteráni pojedou přes Hostovice, Hrochův Týnec, Rosice u Chrasti až na Košumberk a zpět. Přesnou trasu najdete na facebookovém profilu Veteran klub Pardubice.

Motory, kovadlina i pivo

Na festival historické techniky vyrazte v sobotu na Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí. Od 9:30 tam návštěvníci uvidí v provozu historické parní stroje, vakuové motory nebo model transmisní dílny. Zájemci si také budou moct vyzkoušet práci kováře nebo ochutnat pivo Muzejní mlátička čepované z dřevěného sudu.

Na vlaky i autobusy do Pardubic

Dopravní podnik města Pardubic bude mít v sobotu den otevřených dveří. Od 9 do 15 hodin tam uvidíte zázemí dopravního podniku, historické i moderní vozy a budete se moct zúčastnit vyhlídkové jízdy po okolí.

V neděli zahájí sezónu rosické železniční muzeum. U této příležitosti se budete moct svézt motoráčkem z roku 1949. Ten bude jezdit z Pardubic do Chrudimi, Slatiňan, Chrasti u Chrudimi a zpět. Jízdní řád najdete na stránkách www.motoracek.cz.

Swing v podání Sester Ježkových

V Jablonném nad Orlicí bude v neděli koncert na připomínku 50. výročí úmrtí armádního generála Ludvíka Krejčího. Od 19 hodin v městském kině uslyšíte pěvecké trio Sestry Ježkovy s kapelou. Těšit se můžete na českou swingovou hudbu z 30. a 40. let minulého století.

Spustit audio

Související