Tipy na víkend v Pardubickém kraji: Zámkohraní a dostihy v Pardubicích, kulomety v Žamberku

23. květen 2024

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Zúčastněte se Festivalu trampských písní v Horním Jelení, zajděte na vzpomínkovou akci Přísahali republice do Žamberka nebo si poslechněte koncerty Čermákova Vysokého Mýta.

Dětem bude v neděli opět po roce patřit Zámek Pardubice. Krásný dětský den aneb Zámkohraní zaplní od 14 do 18 hodin nádvoří a parkán hudbou, divadlem, žonglováním, dílnami a hrami. Zámkohraní pořádá už podeváté kapela Mixle v piksle ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích.

Muzejní noc v Chrudimi

Chrudimská muzejní noc je naplánovaná na pátek. Od 17 hodin do 23:30 můžete zajít do jednoho ze tří chrudimských muzeí nebo do Národního geoparku Železné hory, kde budou připravené speciální prohlídky, tvořivé dílny a další program. Podrobnosti najdete na webových stránkách jednotlivých institucí.

Festival plný trampů

Festival trampských písní můžete navštívit od pátku do neděle v Horním Jelení. Na poli poblíž Rekreačního zařízení Tramtáryje vystoupí jednotlivé kapely. Součástí akce budou také trampské archivy s informacemi o trampských písních a osadách.

Toulání pro malé i velké

Na Toulání kolem Orlice se můžete vydat v sobotu. Účastníci vyrazí mezi 7:30 a 10 hodinami z Těchonína kolem Pastvinské přehrady k vojenským pevnostem předmnichovské republiky. Na výběr je několik různě dlouhých tras pro děti i náročné turisty.

Kvalitně obsazené dostihy

V sobotu se znovu otevřou brány pardubického závodiště a poběží se osm kvalitně obsazených dostihů. Nejpočetnější sestava se sejde na startu úvodní kvalifikace na Velkou pardubickou. V ní se navíc utká velká část české krosové špičky: Z pětice nejlepších z loňské Velké pardubické se nepředstaví pouze vítězný Sacamiro.

Mr Spex (růžový dres), Sacamiro (bílý dres) a Talent na Velké pardubické 2022

Nakoukněte k hasičům

Den otevřených dveří na Centrální hasičské stanici v Pardubicích bude v sobotu. Od 9 do 15 hodin tam budou účastníci slavit 80 let od vzniku profesionálních hasičů v krajském městě. Uvidíte tam ukázku výcviku psů, slanění, vyproštění osoby, hašení hořícího oleje a další.

Od sukní po kulomety

V sobotu bude v Žamberku vzpomínková akce Přísahali republice. K vidění budou historická vojenská vozidla nebo přehlídky prvorepublikové módy. Hlavní program s ukázkami dobových zbraní a vojenského života začne ve 14 hodin v areálu Pod Suticí.

Na dechovku do Mýta

Na Národní soutěžní přehlídku dětských dechových hudeb Čermákovo Vysoké Mýto se můžete přijít podívat v sobotu. Jednotlivé orchestry uslyšíte na náměstí Přemysla Otakara II. od 10 hodin. Těšit se můžete také na slavnostní průvod, vystoupení mažoretek nebo kujebácký jarmark.

Za koho poběžíte?

V neděli se v rekreačních lesích Podhůra v Chrudimi můžete zúčastnit Běhu pro Paměť národa. Každý účastník svým výkonem symbolicky připomene některou z inspirativních osobností minulosti. Registrace začne v 9 hodin, start závodu bude v 10 hodin.

Spustit audio

Související