Tipy na víkend v Pardubickém kraji: zimní prohlídka hřebčína i výstava Betlém vánoční v Hlinsku

24. prosinec 2021

Kam o víkendu? Máme pro vás tipy na zajímavé výlety i akce. Podívejte se na představení Živý betlém v Bystrém, prohlédněte si vánoční výstavu v českotřebovském muzeu nebo si poslechněte svatoštěpánský koncert v Pardubicích.

V pátek se můžete zúčastnit štědrovečerní procházky Pardubicemi. Od půl desáté do půlnoci tak bude otevřená zámecká zahrada i Východočeské muzeum v Pardubicích. „Na štědrovečerní návštěvníky se budeme těšit v kapli Tří králů, expozici Pardubice a na výstavách Věci vyprávějí a Život ve věčné tmě. Přístupná bude také vyhlídka na zámecké věži,“ zve ředitel muzea Tomáš Libánek.

Jak vypadaly Vánoce před 100 lety?

V neděli můžete navštívit památkovou rezervaci Betlém v Hlinsku. Od 13 do 16 hodin tam bude výstava Betlém vánoční. Seznámíte se na ní s tradičními zvyky, uvidíte betlémy lidových tvůrců a ochutnáte pokrmy, které se připravovaly na Štědrý večer před sto lety.

Betlémy i koncert ve Svitavách

Ve svitavském kostele Navštívení Panny Marie o víkendu uvidíte výstavu betlémů. V neděli tam navíc bude vánoční koncert. Pod vedením sbormistryně Miroslavy Ducháčkové vystoupí pěvecké sdružení Dalibor.

Živý betlém v Bystrém

Krátké vánoční představení Živý betlém uvidíte v Bystrém u Poličky. Začne v neděli ve 14 hodin u kostela svatého Jana Křtitele. Poté účinkující půjdou od fary směrem ke stáji bysterského betléma na severní straně kostela.

Zimní království starokladrubských koní

Na starokladrubské koně se můžete přijít podívat v neděli. Hned na dvou místech budou připravené speciální zimní prohlídky. V Kladrubech nad Labem prohlídky začínají v každou celou hodinu od 10 do 15 hodin. Ve Slatiňanech pak můžete koně navštívit v 11, 13 nebo 15 hodin.

Vánoční výstava v České Třebové

V českotřebovském muzeu můžete navštívit výstavu Vůně Vánoc. Uvidíte tam nejrůznější betlémy a seznámíte se s vánočními, ale také povánočními zvyky. V sobotu i v neděli bude muzeum otevřené od 13 do 18 hodin.

Svatoštěpánský koncert

Tradiční Svatoštěpánský koncert si přijďte poslechnout v neděli do Domu hudby v Pardubicích. Od 17 hodin tam uslyšíte kromě souboru Barocco sempre giovane také pěvecké sbory Iuventus Cantans Pardubice a Cantando Skuteč. 

Spustit audio

Související