Půst může i chutnat. Zelený ječmen dodá energii, kichadi zharmonizuje
Zelený ječmen patří už několik let k hitům postního období. Podle odbornice na zdravou výživu Ivy Pohankové z Pardubic skutečně umí tzv. nakopnout a patří k předjarní detoxikaci těla.
„Konzumace zelených potravin je teď ideální. A nemusí to být jen detoxikační koktejl z mladého ječmene. Stačí zajít do přírody a nasbírat si třeba bršlici, která už raší, ta je také plná vitamínů. Doma si ji s vodou rozmixujete a můžete třeba ochutit limetou,“ radí Iva Pohanková.
Pokud vám nápoj, který svou vůní připomíná zelenou trávu, nechutná, zkuste alespoň každé ráno vypít sklenici vody s citrónem.
„Nebo zkuste sofistikovanější verzi: Vodu převařte, nechte odstát, přidejte limetu a trochu zázvoru a popíjejte po celý den. Voda obohacená o limetu a zázvor také pomůže pročistit organismus v této postní době,“ přidává svou zkušenost Iva Pohanková.
Ajurvédské jídlo z jednoho hrnce
Kichadi je ajurvédský pokrm, který by podle Ivy Pohankové mohl ulevit organismu po zimní zátěži způsobené přemírou masa a tučných jídel. Toto asijské jídlo, jehož základem je rýže, luštěniny a koření, se připravuje velmi jednoduše.
„Na pánvi s trochou oleje necháte rozvonět černé hořčičné semínko, přidáte směs indického koření garam masala a koriandr. Na tomto základu začnete připravovat rýži basmati, která se u tohoto pokrmu neproplachuje. Zalije se vodou nebo vývarem a přidají se k tomu předem namočené a několikrát propláchnuté mungo fazolky, můžete přidat i červenou čočku nebo žlutý hrách. Provaříte, můžete přisypat ještě trochu kurkumy, což je také skvělé detoxikační koření. V tepelně upravené formě je kurkuma velmi prospěšná.
Vývar se musí dolévat. Ve finále kichadi posypete nastrouhaným kokosem, čerstvým koriandrem, můžete zakápnout limetkou a doplníte třeba zeleninou připravenou na páře, kterou lehce zastříknete olivovým olejem,“ popisuje svůj tip na postní jídlo Iva Pohanková.
Jak naložit s luštěninami tak, aby nenadýmaly? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Bývalá učitelka tělocviku začala ve své cukrárně vyrábět zdravé sladkosti
Karolína Kapounová si splnila svůj dávný sen. Po letech ve školství se rozhodla pro radikální změnu. Z učitelky tělocviku se stala cukrářka.
-
Chcete žít zdravě? Jezte pravidelně, tělo vám začne věřit
Rady, jak se správně stravovat, se na nás každý den sypou ze všech stran. Jak se zorientovat? Se změnou životního stylu vám pomůže výživový poradce.
-
Klíčky, kořínky, zelené výhonky. To nejlepší pro naše tělo
Nenechme se v zimě ochudit o zdravou zeleninu. Zelené lístky si může vypěstovat doma každý. Stačí zasadit pár semínek do květináče se zeminou třeba za oknem v kuchyni.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka