Půst může i chutnat. Zelený ječmen dodá energii, kichadi zharmonizuje

21. únor 2024

Zelený ječmen patří už několik let k hitům postního období. Podle odbornice na zdravou výživu Ivy Pohankové z Pardubic skutečně umí tzv. nakopnout a patří k předjarní detoxikaci těla.

„Konzumace zelených potravin je teď ideální. A nemusí to být jen detoxikační koktejl z mladého ječmene. Stačí zajít do přírody a nasbírat si třeba bršlici, která už raší, ta je také plná vitamínů. Doma si ji s vodou rozmixujete a můžete třeba ochutit limetou,“ radí Iva Pohanková.

Iva Pohankové představuje lehké asijské jídlo kichadi s hromadou zeleniny

Pokud vám nápoj, který svou vůní připomíná zelenou trávu, nechutná, zkuste alespoň každé ráno vypít sklenici vody s citrónem.

„Nebo zkuste sofistikovanější verzi: Vodu převařte, nechte odstát, přidejte limetu a trochu zázvoru a popíjejte po celý den. Voda obohacená o limetu a zázvor také pomůže pročistit organismus v této postní době,“ přidává svou zkušenost Iva Pohanková.

Ajurvédské jídlo z jednoho hrnce

Kichadi je ajurvédský pokrm, který by podle Ivy Pohankové mohl ulevit organismu po zimní zátěži způsobené přemírou masa a tučných jídel. Toto asijské jídlo, jehož základem je rýže, luštěniny a koření, se připravuje velmi jednoduše.

„Na pánvi s trochou oleje necháte rozvonět černé hořčičné semínko, přidáte směs indického koření garam masala a koriandr. Na tomto základu začnete připravovat rýži basmati, která se u tohoto pokrmu neproplachuje. Zalije se vodou nebo vývarem a přidají se k tomu předem namočené a několikrát propláchnuté mungo fazolky, můžete přidat i červenou čočku nebo žlutý hrách. Provaříte, můžete přisypat ještě trochu kurkumy, což je také skvělé detoxikační koření. V tepelně upravené formě je kurkuma velmi prospěšná.

Vývar se musí dolévat. Ve finále kichadi posypete nastrouhaným kokosem, čerstvým koriandrem, můžete zakápnout limetkou a doplníte třeba zeleninou připravenou na páře, kterou lehce zastříknete olivovým olejem,“ popisuje svůj tip na postní jídlo Iva Pohanková.

Jak naložit s luštěninami tak, aby nenadýmaly? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související