Místo cukroví nepečený jablečný dort. Překvapte rodinu lehkým dezertem s vůní skořice
Šéfkuchař Radek Pálka nabídl v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice lehký jablečný nepečený dort, který vám možná mezi svátky přijde k chuti.
A také přidal recept na rybí polévku, která se u Pálků dědí z generace na generaci a pár humorných vánočních historek z dětství.
Posluchačům jsme slíbili zveřejnění receptu na jablečný dort písemnou formou na našem webu. Tady je.
Nepečený jablečný dort
Jablka zalijte 200 ml vody, přidejte hřebíčky a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte pět minut, vyjměte hřebíček, pak hmotu párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka byla rozdrcená a některá ještě zůstala pevná. Oslaďte.
- 1 kg jablek oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky
- 3 kusy hřebíčku
- 2 čajové lžičky citronové šťávy,
- 8 polévkových lžic krupicového cukru
- 2 balení vanilkového pudinkového prášku
- 1 větší balíček piškotů
- 400 ml smetany ke šlehání
- mletá skořice na posypání
Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte dvě minuty, pozor nemělo by se rozvařit.
Dortovou formu o průměru 22 cm vypláchněte studenou vodou, vyložte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a stejným způsobem tvořte další vrstvy do vypotřebování surovin.
Nechte úplně vychladnout a ztuhnout, potom potřete ušlehanou smetanou, uhlaďte a uložte alespoň na hodinu do lednice. Před podáváním poprašte skořicí.
Související
-
Do těsta mák, polít žahourem a posypat drobenkou. Zkuste vychytané ovocné knedlíky
Ovocné knedlíky a kaše patří mezi oblíbená letní sladká jídla. Na pár vychytávek jsme se zeptali zkušeného kuchaře vyznamenaného nejvyšším kuchařským oceněním v ČR.
-
Koláč po francouzsku je slaná dobrota. Zvládne ho každý, kdo má trpělivost
Kuchař Karel Kopecký se rozhodl otestovat francouzské speciality ve své Hradní spižírně na hradě Rychmburk na Chrudimsku.
-
Tvrdý jako štolverk? Vyzkoušejte sladké karamelky, které jsou hotové za pár minut
Znáte úsloví „Je to tvrdé jako štolverk“? Muzejnice Soňa Krátká zapátrala v předvánočním čase v prvorepublikových kuchařkách a narazila na cukroví zvané štolverky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka