Místo cukroví nepečený jablečný dort. Překvapte rodinu lehkým dezertem s vůní skořice

22. prosinec 2023

Šéfkuchař Radek Pálka nabídl v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice lehký jablečný nepečený dort, který vám možná mezi svátky přijde k chuti. 

A také přidal recept na rybí polévku, která se u Pálků dědí z generace na generaci a pár humorných vánočních historek z dětství.

Posluchačům jsme slíbili zveřejnění receptu na jablečný dort písemnou formou na našem webu. Tady je.  

Nepečený jablečný dort

Jablka zalijte 200 ml vody, přidejte hřebíčky a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Vařte pět minut, vyjměte hřebíček, pak hmotu párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory tak, aby některá jablka byla rozdrcená a některá ještě zůstala pevná. Oslaďte.

Ingredience
  • 1 kg jablek oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na kostky
  • 3 kusy hřebíčku
  • 2 čajové lžičky citronové šťávy,
  • 8 polévkových lžic krupicového cukru
  • 2 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 1 větší balíček piškotů
  • 400 ml smetany ke šlehání 
  • mletá skořice na posypání

Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte dvě minuty, pozor nemělo by se rozvařit.

Dortovou formu o průměru 22 cm vypláchněte studenou vodou, vyložte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a stejným způsobem tvořte další vrstvy do vypotřebování surovin.

Nechte úplně vychladnout a ztuhnout, potom potřete ušlehanou smetanou, uhlaďte a uložte alespoň na hodinu do lednice. Před podáváním poprašte skořicí.

Spustit audio

Související