Tomáš Kubelka - fotograf

20. září 2014

"Když se povede fotka tak, aby ten, kdo se na ni podívá, dokázal nasát atmosféru, při níž vznikala, je to nejlepší co může být. Nejde jen o to zachytit hezky věc nebo člověka, ale dát nějakou přidanou hodnotu právě v podobě atmosféry," říká zkušený fotograf Tomáš Kubelka.

Sklony k výtvarnému umění projevoval odmalička. "Pořád jsem si něco maloval, bavilo mě vymýšlet obrázky," říká fotograf Tomáš Kubelka. A záliba se mu později stala i povoláním. "Když jsem přišel z vojny, tak nějak ve mně uzrálo rozhodnutí, že se budu věnovat fotografování," dodává muž, který pracuje od roku 2001 jako fotoreportér.

Úspěšný fotoreportér

Za více než patnáct let profesního života s fotoaparátem na krku posbíral řadu úspěchů, jeho fotky vyšly v mnoha novinách, časopisech i knihách, visely na zdech prestižních galerií. Začátky však nebyly jednoduché. "Nejdřív jsem na několik měsíců odjel do Plzně, kde mě jeden vynikající fotograf učil, co a jak. Když jsem se vrátil, začal jsem pracovat ve fotoateliéru pana Hemského," vzpomíná Tomáš Kubelka.

Na volné noze

Práce na volné noze má své výhody, ale také úskalí. "Příjemná je ta volnost, člověk má svobodu. Já si velmi vážím všech kontaktů, které jsem za předchozí působení získal, a díky kterým mám možnosti dostat se k zajímavé práci. Na volné noze má každý šanci přijít k zajímavé práci. Ale vždycky je tu nejistota, protože chtě nechtě přijde vždycky nějaké horší období," poodhaluje Kubelka starosti lidí, kteří pracují na vlastní triko.

Co dělá teď: Fotil v Bruselu i na Ukrajině. Nyní se vydal po památkách Pardubického kraje. Fotograf Tomáš Kubelka nafotil unikátní sérii snímků technických památek a božích muk v regionu. „Cílem projektu bylo ukázat na neprávem opomíjené krásy našeho kraje," uvedl autor fotografií Tomáš Kubelka. Publikace obsahují například snímky mlýnů z Dašic a Vysokého Mýta či božích muk z Choltic a ze Slatiňan. Obě dvě pozoruhodné publikace vydalo Regionální muzeum v Chrudimi společně s Pardubickým krajem.

autoři: nov , Jolana Voldánová
Spustit audio