Totální rekonstrukce změní hlavně střeva. Litomyšl dá letos nejvíc peněz do Domu U Rytířů

6. únor 2024

Rok 2024 patří ve městě oslavám 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Je to místní nejslavnější rodák. V Litomyšli se toho ale děje mnohem víc.

Do smetanovských akcí se zapojí taky Dům U Rytířů, kde sídlí městská galerie. „Koncem září by se už ale měl pro veřejnost uzavřít. Jde o nejstarší renesanční dům na náměstí, rekonstrukce proto musí být velmi pečlivá i z hlediska památkářů,“ upozornil starosta Daniel Brýdl.

Nafoukne se

Asi dva roky poběží totální rekonstrukce. „Některé věci tam nefungují a je to ve stavu na hraně. Jsme velmi rádi, že se nám podařilo získat dotaci. Zepředu bude vypadat stejně. Změní se hlavně střeva. Využije se půda, bude tam depozitář, místnost na digitalizaci a prostor se zvětší dozadu. Je tam několik desítek let prázdná část domu, která se nikdy nestačila dostavět. Zrekonstruuje se to kompletně až do další ulice za náměstím.“

Starosta Litomyšle Daniel Brýdl

V Litomyšli taky několik let šetří na domov pro seniory. „Letos odkládáme asi 18 milionů, což jsou peníze z úsekového měření radarů, z úroků v bance a neočekávaný zisk Městských lesů. Dostaneme se celkově na nějakých 118 milionů. Rozpočet je asi 300 milionů korun. Hledáme taky možnosti externího financování. Letos bychom asi chtěli soutěžit, protože teď je docela dobrá doba na stavby a mohlo by se to povést do 250 milionů. Pak by se příští rok mohlo začít stavět,“ myslí si Brýdl.

Navzdory všeobecnému zvyšování cen vodného a stočného s odkazem na inflaci, jdou ve městě jiným směrem. Cena vzrostla meziročně jenom o změnu DPH. „Firma provozující městské sítě funguje dobře, neustále investuje. Posoudili to tak i nezávislí odborníci. Moji předchůdci kdysi udělali dobré rozhodnutí, když nikdy sítě neprivatizovali. Majitelé té místní firmy si uvědomují, že to v maloměstě musí být ke spokojenosti všech, aby nemuseli takzvaně chodit kanály. Vodné a stočné máme jedno z nejnižších v zemi.“

Jak to vypadá s daní z nemovitosti a s platbami za popelnice? Proč nestačí stávající městská kompostárna? A co všechno nabídne smetanovský rok? Poslechněte si celý rozhovor se starostou Litomyšle.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související