Trampové marně čekají na stálé muzeum. Teď jsou na měsíc v Chrasti

20. duben 2022

Je stejně starý jako republika. Tramping oficiálně vznikl v roce 1918. Jeho více než stoletou historii můžete až do 22. května blíž poznat v prostorách Městského muzea Chrast.

„Slavnostní zahájení výstavy plánujeme na čtvrtek 21. dubna od 17 hodin v zámecké kapli. Zahrají na ní muzikanti z nedaleké trampské osady Poslední příležitost. Zmíníme první trampskou partyzánskou brigádu vedenou Bobem Hurikánem. Pokřtíme taky novou knihu Stopy časem zaváté,“ říká za organizátory Jiří Fred Jedlička. Samotná výstava představí život v osadách i trampskou kulturu. Doplní ji archiválie a trojrozměrné předměty.

Proti zapomnění

Trampové bývají ze starší generace a podle Jedličky většinou bez pokračovatelů. „Jejich sbírky mizí na smetištích. Přitom jde o letité exponáty. Proto jsme založili Mobilní trampské muzeum. Letos pošesté na podzim uspořádáme muzejní potlach v Horním Jelení s výstavou, soutěžemi, táborákem. Kamarádi tam jezdí rádi. Je tam ubytování. Ne každý si ještě může dovolit spát pod stanem anebo pod širákem. Na vandr by se jinak ve svých letech už třeba nedostali.“

První stálé trampské muzeum by mohlo být u Stříbrného rybníka v Hradci Králové. „Už několik let se tam jedná. Ale když někdo přijde s ještě lepším místem, bereme skoro cokoliv. O trampingu se říká, že představuje kulturní dědictví československého národa. Měl by proto být uchován pro budoucí pokolení,“ myslí si. 

Kronika doby

Tramping vznikl z několika proudů. Jeden z nich představovali skauti. „Některým se přestal líbit ten vojenský, disciplinovaný řád. Už měli za sebou toulky přírodou podél řek. Začalo se jim říkat divocí anebo spartakovští skauti. Přežilo to až do roku 1918, kdy vznikla první trampská osada Ztracená naděje ve Svatojánských proudech,“ vypravuje Jedlička.

Čtěte také

V historii téhle aktivity hrály vždy velkou roli trampské písně. Ty první vznikaly ve 20. letech. „Na osadách, na kajaku při sjíždění řek se během dne něco událo a hned se objevili první trampští skladatelé. Večer vzali kytaru a na téma příhody si začali broukat písničku. Tak vznikala nepsaná kronika tehdejší doby.“ Festival trampských písní tradičně hostí Horní Jelení. I letošní 46. ročník má být tradičně poslední víkend v květnu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.