Trampování je česká specialita. Vášeň na celý život

26. červenec 2018

Správný tramp jezdí do přírody po celý rok, ať prší, chumelí, nebo svítí sluníčko. Trampové jsou a byli vždy svobodní. Na rozdíl od skautů nebyli nikdy organizováni v žádném společenském řádu.

Psal se rok 1918, když tramping začal vznikat.  Z počátku ho ovlivnila dobrodružná literatura Jacka Londona, nebo Karla Maye. Potom se přidali američtí hobo, tuláci na nákladních vlacích. Ke vzniku přispěli i divocí Skauti, kterým už přestal vyhovovat vojensky disciplinovaný řád a tak odešli od organizovaných skautů.

Tramping je volno časová aktivita lidí různých věkových a sociálních skupin, která se rozhodla zasvětit celý svůj život kamarádství, trampským písním a lásce k přírodě.

Stanování v lesích v Česku už není jednoduché jako dřív

„Pobyt a táboření v přírodě se ale podstatně zhoršilo, samozřejmě je to zakázané v rezervacích a chráněných krajinných oblastech. Co úplně zaniklo, jsou veřejná tábořiště. Členové trampských osad to mají jednodušší, protože z jejich osad je nikdo nevyhodí,“ ze zkušenosti dodává kovaný tramp Jiří Jedlička.

Cancák, usárna, foukačka. V České Třebové vznikne trampské muzeum

Trampské mobilní muzeum v Cholticích

Kořeny trampingu v Čechách sahají až do doby vzniku samostatného Československa. Hnutí inspirované americkým Divokým západem a skautingem, který k nám dorazil z Anglie má na našem území za sebou pestrou historii. A tu by už brzy mělo kompletně zmapovat trampské muzeum, které má vzniknout v České Třebové. Přípravu stálé expozice a sbírkových předmětů bude mít na starostí tamní městské muzeum.

V cizině je to se spaním pod širákem, nebo stanováním snad ještě horší než v Česku. Doby kdy trampové mohli tábořit tam, kam došli, jsou nenávratně pryč, bohužel. Přitom zásada trampů byla a je, že přišli do čistého lesa a z čistého lesa zase odcházeli.

Trampské osady stále fungují i a není jich málo

První trampskou osadou v Pardubicích byla T.O. Tuláci, založená v r. 1928. „V našem archivu trampských osad K.F.T.P. jsem jich v r. 2014 evidoval 41 v Pardubicích. Trampské osady evidujeme podle abecedy, roku založení, nebo místa, nikoli podle krajů. Ale uvažuje se, že od vzniku trampingu až po současnost, mohlo být u nás kolem deseti tisíc trampských osad. Záměrně Vám nebudu sdělovat, kde se trampské osady nacházejí, abychom nedávali tipy zlodějům,“ říká pan Jiří zvaný Fred.

Ve Východních Čechách se jezdí trampovat v našem kraji na Chrudimku, Orlici, Labe, Přeloučsko, do Toulovcových maštalí, Teplicko-adršpašských skal, na Broumovské stěny i do Českého ráje.

Co přihodit do torny?

  • dobrý spacák, ledvinový pás
  • vhodnou obuv, pláštěnku, celtu
  • nůž, sekerku
  • skládací vařič (ne všude se dá rozdělat oheň)
  • nádobí (ešus, lžíci, čutoru)
  • březovou kůru (skvěle hoří i mokrá) a samozřejmě sirky

Recept na zálesáckou pánev

Ingredience:

anglická slanina
cibule
špekáčky
syrová paprika
plátkový sýr
rajčata
vejce
pampeliška (jiný jedlý květ)
koření

Na dno pánve vložíme nakrájenou anglickou slaninu, na ní cibuli, potom nakrájený špekáček, na něj plátky papriky, další vrstva je z plátkového sýra, potom nakrájená rajčata a všechny ty vrstvy zalijeme vajíčkem. Ozdobíme listem z pampelišky a okořeníme podle vlastní chuti. Abyste do torny nemuseli dávat celé plato vajec, vejce si rozklepněte už doma do nádoby s uzávěrem a vezměte s sebou.

autor: Věra Říhová
Spustit audio