Třetina Čechů někdy nakupuje v Číně, clo a DPH mohou nákup prodražit

28. srpen 2018

Z nakupování v Číně přes internet se stal standard dnešní doby. Lidé objednávají vše od elektroniky, přes oblečení až po drobné zboží, jakým mohou být hodinky nebo kryty na mobily. Hlavním důvodem bývá úspora peněz.

„Nakupujete-li v zemích mimo EU, jako je Čína nebo USA, počítejte s tím, že k ceně vám bude vyměřeno clo a DPH. O výši rozhoduje cena zásilky, druh zboží a také to, ze které země se věci posílají. Zboží nad 22 eur se už musí zdanit a nad 150 eur se platí clo i DPH 21 procent. Pokud nakupujete v rámci EU, velkou výhodou je, že za dodané zboží neplatíte clo ani DPH,“ vysvětluje rozdíly Luděk Procházka.

V případě, že přece jen nastane nějaký problém, nakupování v evropských e-shopech by vám mělo přinést co nejméně úskalí s vrácením zboží. Platí zde totiž podobná pravidla na ochranu spotřebitele jako u nás.

Nákup mobilů si dobře rozmyslete

Před pár lety byly velkým hitem levné mobilní telefony z Číny. Hlavně nákup dražších telefonů nebo klonů modelů známých značek se nedoporučuje. Mívají ve srovnání s originálem nižší výkon a méně funkcí, i když se tak navenek netváří.

„V českých internetových obchodech, nebo kamenných lze pořídit telefon prakticky v jakékoliv finanční hladině a výbavě. Pestrost výběru je už srovnatelná s čínskou nabídkou, takže rozhodně bych v Číně mobil nekupoval,“ varuje Luděk Procházka ze společnosti Gerlach, odborník na celní problematiku.

Součástí smartphonů zakoupených v ČR je navíc zákonná dvouletá záruka. Nákup telefonu v Číně je rozhodnutím každého jedince. Je však třeba počítat s vyměřením DPH ve výši 21 % z ceny přístroje a souvisejících nákladů a často komplikovanou reklamací v případě vady.

Výhody a nevýhody nakupování v Číně

Výhody:

  • široký výběr levného zboží
  • často poštovné zdarma
  • v některých obchodech nebo při platbě PayPal pojištění proti nedodání zboží

Nevýhody:

  • zboží nad 22 EUR je nutné zdanit, u zboží nad 150 EUR se platí clo i DPH
  • návod ke zboží je většinou jen v angličtině, někdy chybí úplně
  • často komplikovaná nebo neproveditelná reklamace zboží a uplatnění záruky
  • dodací lhůta obvykle několik týdnů
  • termín dodání často není znám

Co se děje se zásilkou z Číny po příchodu na území ČR, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio