Tři týdny křísili zámek v Bystrém

24. březen 2022

Zámek v Bystrém byl už dva roky prázdný. Řediteli Centra sociálních služeb Ivo Musilovi trvalo dvacet dní, než ho uvedli do takového stavu, aby ho mohli nabídnout uprchlíkům z Ukrajiny. V tuto chvíli žije v zámeckých pokojích někdejšího ústavu pro postižené 106 běženců, z toho 46 dětí. 

 "Je to jen přechodné bydlení. Všichni doufáme, že boje na Ukrajině brzy skončí a lidé se budou moci vrátit domů," říká Ivo Musil. 

Zámek s příslušným panstvím patřil do roku 1918 samotnému císaři Františkovi Josefu I., po vzniku samostatného Československa ale připadl státu. Sídlila v něm řada zemědělských organizací a školských zařízení a od 70. let sloužil sociálním účelům. V roce 1978 zámek vyhořel. Během následné desetileté rekonstrukce se budova upravovala do takové podoby, aby mohla být využita jako ústav sociální péče. 

Ivo Musil přišel do Bystrého za prací

Ivo Musil vystudoval speciální pedagogiku a do Bystrého přišel v roce 1994. V bysterském ústavu se věnoval dětem s mentálním postižením a to prakticky až do uzavření tohoto zařízení a přesunu klientů do chráněných bytů.

Poslední klienti odešli ze zámku v Bystrém zjara roku 2020. Pardubický kraj hledal pro tento historický objekt další využití. Ale debaty přerušila krize na Ukrajině a příliv uprchlíků z válkou postižených oblastí. Vedení kraje hledalo volné ubytovací kapacity a vzpomnělo si i na Bystré. Ivo Musil pak dostal úkol zámek po dvou letech odstávky probudit.

"Museli jsme udělat všechny revize, vybavit pokoje, kuchyně i koupelny, pracovala na tom spousta lidí, bývalých zaměstnanců i dobrovolníků," vzpomíná na poslední hektické týdny Ivo Musil.

Zámek v Bystrém je nyní domovem pro 101 uprchlíků z Ukrajiny

V první várce přijelo 21 uprchlíků a v následujících dnech pak další různě velké skupiny. V tuto chvíli źije na zámku asi 35 rodin s celkem 46 dětmi. Školou povinné děti přijala základní škola v Bystrém a pro mladší plánují zřídit přímo na zámku dětskou skupinu. "Aby si maminky mohly najít práci v okolí," říká Ivo Musil.

"S prací to tady samozřejmě není jednoduché. My můžeme zaměstnat v našich sociálních službách jen velmi omezený počet lidí a jen na zkrácené úvazky. Ženy budou muset hledat práci mimo naši organizaci, mimo Bystré. Budou se muset domluvit. A proto už nyní organizujeme kurzy češtiny, které jsou plné. Ale musím konstatovat, že podle toho, jak jim to jde, budou do tří měsíců všichni mluvit česky," dodává. 

Spustit audio

Související