Vlast otce Mariana je ve válce

3. březen 2022

Ukrajinský duchovní Marian Kurylo slouží na řeckokatolické farnosti v Pardubicích. Jeho práce se po ruské invazi na Ukrajinu zásadně změnila, dál slouží mše u "Kostelíčka", ale veškerý zbylý čas  věnuje organizaci humanitární pomoci, kterou jeho vlast nyní nutně potřebuje. 

Marian Kurylo pochází z ukrajinské vesnice nedaleko Lvova. Vystudoval teologickou fakultu na Palackého univerzitě v Olomouci a po studiích zůstal v Čechách. Oženil se s dcerou faráře řeckokatolické církve Marianou a společně vychovávají své dvě děti. 

Ruská invaze na Ukrajinu přinesla do poklidného života řeckokatolického duchovního výraznou změnu. Ze dne na den se z něho stal logistik, překladatel i mluvčí. Za Kostelíčkem uspořádal sbírku hmotné pomoci pro vojáky i civilisty, kteří zůstávají na Ukrajině. Domníval se, že po dvou dnech by mohla jedna dodávka na Ukrajinu odjet.

S takovou mírou lidské solidarity ovšem otec Marian nepočítal. Lidé přinášeli od rána do večera trvanlivé potraviny, spacáky a deky, hygienický a zdravotnický materiál, obuv a oblečení. S organizací pomohli dobrovolní hasiči z MO Pardubice 1. Už po dvou dnech sbírky přestalo prostranství kolem Kostelíčka stačit.  

Pomáhají dobrovolní hasiči z MO I Pardubice

Boje na Ukrajině sleduji

Jestliže v době míru přicházeli do kostela na liturgie otce Mariana Kuryla jednotlivci, tak od ruského útoku na Ukrajinu chodí do kostela desítky lidí. "Ruská agrese nás tady za hranicemi spojila a posílila," říká otec Marian. Po masivním ostřelování ukrajinských měst přichází první uprchlíci, ženy a děti, neboť muži mají povinnost bránit zemi. Otec Marian se svou ženou Marianou hledají pro uprchlíky bezpečné útočiště.

Stále sleduje postup bojů a modlí se za životy civilistů i vojáků. V kontaktu je i s kolegy, kteří na Ukrajině zůstali. Například s biskupem Stěpanem Súsem, který je v hlavním chrámu ukrajinské řeckokatolické církve v Kyjevě na levém břehu Dněpru. Ten už několik dní a nocí tráví v úkrytu pod chrámem spolu se stovkami lidí, věřících i nevěřících, kteří se nedostali do leteckých krytů. "Minulou noc se pod chrámem narodily tři děti a to ve mně vzbuzuje naději, když se v takových podmínkách rodí děti, že my už tu válku vyhráli!" Říká otec Marian Kurylo.

Bohoslužby v kostele Panny Marie Sedmibolestné
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.