Učitel, který rozjel cestovku, napsal deset knih a postavil první lanový park u nás

9. listopad 2023

Jan Hocek procestoval skoro celý svět. Během covidu začal objevovat i krásu českých stezek a jeho okouzlení naší krajinou stále trvá. I Pardubice mají tomuto zkušenému cestovateli co nabídnout. S chutí se nechal provést po valech pardubického zámku.

A právě tam, ve společnosti pávů, vznikl pořad Kdo umí ten umí, ve kterém známý cestovatel, fotograf a publicista vyprávěl o svých učitelských začátcích i o tom, jak po revoluci prozkoumával exotické destinace, aby tam mohli zamířit první čeští turisté.   

Učiteli tělocviku se po revoluci otevřel svět

Jan Hocek vystudoval biologii a tělocvik. Vyučoval lyžování nebo vodní sporty včetně kanoistiky. Učitelem ale dlouho nebyl, zlákalo ho cestování. Počátky devadesátých let nabízely netušené možnosti. Po revoluci se otevřely hranice a otevřely se i nové cestovní kanceláře.

„Stal jsem se takovým průkopníkem. Dostal jsem od cestovky do ruky kreditní kartu, jel jsem třeba na Nový Zéland, celý jsem ho projel a připravil poznávcí trasy pro první klienty. Pak jsem tam mnoho let provázel,“ popisuje svou další profesi Jan Hocek.

Antarktida očima hosta cestovatelského Jak to vidí Jana Hocka

„Tenkrát lidem nevadilo, že budou spát pod stanem a vařit si na vařiči. Představte si, že na Aljašce si děláte večeři a kolem vás jdou tři medvědi. Dnes jsou čeští turisté více zhýčkaní. Tenkrát to byl nejlevnější způsob, jak poznávat exotické země. Dolar stál čtyřicet korun a platy byly výrazně nižší,“ vzpomíná cestovatel a pokračuje: 

„Všichni klienti, se kterými jsem jezdil, byli moc fajn. Ti lidé chtěli něco vidět a něco zažít,“ popisuje dobu tzv. devadesátek Jan Hocek. První kniha, ve které mapuje nejhezčí túry světa, byla vydaná v roce 2005.

„Kvůli této knize jsem systematicky obrážel nejkrásnější pěší vícedenní trasy na všech kontinentech. Tenkrát jsem ji ještě celou fotil na diapozitivech,“ podotýká cestovatel, jehož kniha se po osmnácti letech stále prodává.

Desítka cestopisů

Dnes má Jan Hocek na kontě deset knih. Zmapoval síť dálkových stezek po Česku- Via Czechia. Tři z nich procházejí Pardubickým krajem. Lidé podle jeho knih chodí. Všechna místa osobně prošel nebo projel na kole. Poslední publikace vyšla v říjnu 2023 a jmenuje se Českomoravská stezka.

Pěšina na Horu Matky Boží Hedeč

„Na titulní straně uvidíte sousoší, které je u Žďáru nad Sázavou. Je to sousoší českého lva a moravské orlice a symbolizuje hranici Čech a Moravy,“ ukazuje své poslední dílo cestovatel.

První lanový park v Česku

Na přelomu tisíciletí byl u nás velký hlad po zábavě. Přišla doba tzv. teambuildingů. A toho Jan Hocek dokázal využít. „Měl jsem zkušenosti z USA, tak jsme vytvořili první park fixních lan u nás. Vznikl na stromech v Českém ráji jako úplně první park svého druhu. Pro lidi byl tehdy velmi zajímavý. Tenkrát to byly sice jen čtyři překážky, ale těmi korunami stromů nám tam prošly top managmenty těch nejprestižnějších firem,“ vzpomíná cestovatel.

Kterými místy Pardubického kraje vede Českomoravská stezka? Co nejraději Jan Hocek fotí a kde mu hrozilo největší nebezpečí? Poslechněte si v pořadu Kdo umí, ten umí.

Spustit audio

Související