Střed republiky nemusí být jen jeden. Centrální stezka Českem jich ukáže několik

14. prosinec 2022

Cestovatel Jan Hocek je autorem projektu VIA CZECHIA, který mapuje dálkové trasy Českou republikou. Do projektu se pustil v době covidu, kdy nebylo snadné cestovat po světě. A jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Vzniklo totiž několik knih, které slouží lidem při putování krásnou českou krajinou.

Severní stezka Českem od západu k východu, Jižní stezka Českem od východu k západu a Českem od severu k jihu - Stezka středozemím, to jsou knihy, které zatím vyšly. Další knihu s názvem Centrální stezka Jan Hocek připravuje. Vede od západu k východu, středem republiky. Výsledkem by měla být ideální trasa, která člověka provede krajinou tak, aby si mohl užívat přírodu, i zajímavá poutní místa. Velmi poutavým místem je podle něj například kostel v Neratově v Orlických horách, poutní areál v Koclířově u Svitav nebo poutní místo Skoky v západních Čechách. Právě odtud pochází rčení: Panenko skákavá!

Střed Česka není jen jeden

Všechny stezky si Jan Hocek opravdu tzv. vychodil, odpracoval. „Je to opravdu tak, všechny trasy jsem vždy nejdřív prošel pěšky, na kole i na lyžích. Ta poslední Centrální stezka bude i na lodi, myslím, že je to první dálková trasa, která vás provede pěšky, na kole, na běžkách i na lodi,“ popisuje cestovatel, který hledá na svých cestách různé zajímavosti, které by byly přitažlivé pro lidi. Víte například, že střed naší republiky nemusí být jen jeden?

„Geometrický střed republiky je v Čihošti, což je malá vesnička. Ale středů je mnohem víc. Když opíšete obdélník přes Českou republiku a uděláte průsečík přímek, tak se ocitnete v Golčově Jeníkově. A pokud byste chtěli postavit vězení tak, aby to vězni měli co nejdál ke státní hranici, tak byste to vězení stavěli v Bojanovicích, což je kousek od Davle,“ usmívá se Jan Hocek a říká, že právě tohle lidi nejvíc baví.

Jak se dají prožít Vánoce na Novém Zélandu? I to tom jsme mluvili ve vysílání. Poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Související